in

Alegeri anticipate versus pact politic PSRM-ACUM-2. Actorii politici încep consultările

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 13 noiembrie/Republikaplus/Analiză – Prima rundă de consultări în scopul de a forma o nouă majoritate parlamentară care să ofere un guvern credibil și competent va începe astăzi, 13 noiembrie 2019. Președintele Igor Dodon are acum dublă calitate. Prima, acesta își va asuma indirect rolul de negociator pentru a fi găsită o nouă formulă de alianță politică, care să ofere soluția pentru formarea unui alt Executiv. A doua, șeful administrației prezidențiale va avea calitatea de mediator, pentru a asigura continuitatea actului de guvernare.

Igor Dodon este cel care va dicta regulile jocului pentru evitarea alegerilor anticipate, însă va trebui să fie extrem de atent deoarece există posibilitatea de a se lovi de refuzul celor din Blocul Electoral ACUM. În așa caz, Președintele va fi ulterior considerat principalul vinovat pentru declanșarea anticipatelor, ce pot avea loc mai repede decât s-au așteptat exponenții puterii.

Blocul Electoral ACUM, din poziția actuală de loser, va încerca desigur să impună condiții dure pentru semna un nou pact politic, ce poate conduce la formarea alianței PSRM-ACUM (2). Desigur, în primă lectură Igor Dodon își va exprima dezacordul față de actualele cerințe ale foștilor parteneri de guvernare. Ceea ce înseamnă că vor urma noi runde de discuții. În momentul în care consultările dintre PSRM și ACUM vor intra în blocaj, certitudinea alegerilor anticipate nu mai poate fi contestată.

Partidul Democrat nu va intra la guvernare. Sunt motive vizibile bazate pe realitățile actuale ce vor fi întărite de o reală cultură politică pe care o dețin democrații. Observăm faptul că partidul condus de Pavel Filip, a reușit să treacă de etapa în care era umbrit prin imaginea statului oligarhic, iar acum se poziționează ca o formațiune ce dorește să asigure un echilibru în scena politică. Au fost create premizele unui partid reformat ce are drept scop să ofere o alternativă societății. Este deci exclus ca PDM să participe la o guvernare din care fac parte PSRM sau ACUM. Asta ar fi perceput de alegători precum un act de trădare a intereselor naționale din partea PDM. Chiar și numai  asocierea de imagine dintre PDM și ACUM ori PDM și PSRM, ar aduce grave prejudicii democraților, în special la capitolul încredere în rândul electoratului.

Partidul Politic Șor. Din poziția de a fi exponenții unei noi mișcări politice cu viziuni de centru-stânga, cu un actual capital de imagine excelent pentru o formațiune ce dorește să devină unul dintre principalii competitori politici ai socialiștilor, este deja previzibil că Partidul Politic Șor nu va participa la consultările cu Igor Dodon, în special datorită faptului că Dodon a este unul dintre cei pe care Ilan Șor l-a acuzat de control asupra justiției cu scopul de a exercita presiuni asupra deputaților, din momentul în care Marina Tauber și Reghina Apostolova au rămas fără imunitate parlamentară.

Posibilitatea susținerii unui guvern tehnocrat, este ireală. Blocul Electoral ACUM nu poate fi de acord cu scenariile regizate de Igor Dodon. O astfel de variantă ar fi posibilă doar cu votul PDM, ceea ce din start va conduce la ideea unei alianțe ascunse între PSRM și PDM, prin masca unui guvern tehnocrat. În cazul în care Blocul Electoral ACUM va vota un guvern tehnocrat înseamnă că se va complace să participe la jocurile lui Dodon. Din momentul în care ACUM își va da votul de investitură pentru un guvern tehnocrat, deja nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase, nu vor mai putea spune în fața auditoriului că vor lupta cu un guvern pe care ei însuși l-au votat. Așadar, probabilitatea ca actualii actori politici să se ascundă prin diverse metode este încă valabilă. Un guvern tehnocrat poate fi votat în Parlament de PSRM cu susținerea unor deputați PDM și a unora din Blocul Electoral ACUM, indiferent care va fi decizia Blocului în acest sens. Un guvern tehnocrat pe baza unui consens politic PSRM-PDM-ACUM, ori un guvern de Unitate Națională, ambele pot fi un mare bonus pentru Igor Dodon.

Interesant este cine vor fi cei ce vor forma majoritatea parlamentară. Ori vom asista la o cacealma politică, ori la o amestecătură lansată sub umbrela unui consens politic, ori la premize false ce conduc către alegeri anticipate.

În final, dacă PDM nu va acorda voturile tehnocraților, rămâne valabilă varianta PSRM-ACUM (2), prin susținerea comună a guvernului tehnocrat propus de Igor Dodon.

Mai pe scurt, Maia Sandu a pierdut conducerea guvernului, Andrei Năstase a pierdut lupta pentru Primăria Chișinău, tot Năstase a pierdut și mandatul de parlamentar, dar și funcția de ministru al Afacerilor Interne, însă Blocul Electoral ACUM sau va susține guvernul tehnocraților și va forma o nouă majoritate PSRM-ACUM (2), sau practic Blocul ACUM se va dezmembra, ori va trece în opoziție în cazul în care tehnocrații vor primi voturile PSRM-PDM.

Chiar și după unele scenarii ce pot fi speculate în spațiul public, este exclus o eventuală alianță politică între ACUM și PDM, ceea ce ar decredibiliza în totalitate cele două partide politice conduse de Sandu și Năstase.

În context, există trei oportunități pentru Blocul Electoral ACUM. Prima, retragerea propunerii de a fi numit un guvern tehnocrat, printr-un numitor comun între PSRM-ACUM și majoritate parlamentară, cu susținerea unui guvern PSRM-ACUM (2), condus de un prim-ministru apolitic (din afara sferei politice).

A doua, susținerea guvernului tehnocrat, majoritate parlamentară PSRM-ACUM.

A treia, alegeri anticipate, în dependință de cum va decide PDM, referitor la votul privind un eventual executiv de tehnocrați, în cazul în care acesta va fi înaintat în Parlament.

Amintim că în data de 6 noiembrie, Guvernul a decis ca să-și angajeze răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, ce presupune ca prim-ministrul să poată decide asupra selecției celor doi candidați pentru această funcție. Marți, 12 noiembrie, guvernul condus de Maia Sandu a primit vot de neâncredere în Parlament, fiind demis cu 63 de voturi pentru.

Genul articolului: ȘTIRI/ANALIZĂ

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com/agora.md
articol/republikaplus

Femeiușca Maia și partenerul Năstase și-au planificat acțiuni de protest. Se scufundă corabia piraților cu tot cu pasageri

Diabolica Maia Sandu lovește din nou. ACUM 30 de angajați MOLDPRES sunt aruncați în stradă peste noapte