in ,

SURSE: Andrei Năstase a fost distrus de o femeie. Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr (1)

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 4 decembrie /Republikaplus/Actualitate/Analiză –  Mai multe scenarii circulă în spațiul public cu referire la ce se poate întâmpla în viitorul apropiat pe scena politică moldovenească. Unele voci vorbesc chiar despre o revoluție de catifea, după modelul cehoslovac. Alții opinează că Blocul Electoral ACUM se află actualmente pe marginea prăpastiei și poate fi resuscitat doar cu sprijin din exterior. Există și scenarii în care se discută despre o dinamitare a Blocului și ruperea sa în bucăți. Au apărut și variante ce vorbesc despre o nouă formulă de guvernare PD-ACUM.

Guvernul Chicu a fost investit prin voturile PSRM alături de democrați, dar nu se poate vorbi despre o alianță între cele două partide, asta deoarece la moment nu există o majoritate parlamentară sau un acord oficial între PSRM și PDM. Valabilitatea unei idei precum că ar fi de fapt un secret agreement, prin masca unui guvern tehnocrat, poate fi totuși susținută.

Evenimente s-au desfășurat în regim alert. Startul l-a dat Maia Sandu în momentul când fosta componență a puterii executive a înițiat procedura de asumare a răspunderii pentru o nouă modificare a Legii Procuraturii, având ca scop final o preluare forțată a Procuraturii Generale prin subordonarea acesteia de către politic. PDM a retras o moțiune de cenzură, iar PSRM a depus o altă moțiune de cenzură. Guvernul condus de Maia Sandu a obținut votul de neîncredere în Parlament.

După exact 158 de zile, Maia Sandu, supranumită și văduva neagră a reformei învățământului între 2012-2015, a părăsit conducerea puterii executive, în 12 noiembrie, iar la diferență de o zi în 13 noiembrie Igor Dodon a semnat decretul prin care Ion Chicu a fost desemnat pentru funcția de Prim-ministru. Guvernul a primit votul de investitură în următoarea zi.

Prin instalarea rapidă a guvernului tehnocrat actorii politici din PSRM și PDM, au reușit să ajungă la un conses, ambele formațiuni renunțând pentru moment la securea războiului. În exprimare populară, după primul divorț politic dintre PSRM-ACUM, s-a jucat nunta moldovenească între PSRM și Partidul Democrat.

Igor Dodon este totalmente avantajat. Își poate asigura un al doilea mandat la șefia instituției prezidențiale. Ar fi o glumă proastă să spui în momentul actual că Blocul Electoral ACUM va încerca prin diverse metode să producă în viitorul apropiat o revoluție de catifea, după modelul cehoslovac, pe fondul ideii că stânga politică deține acum aproape toată puterea în stat, la nivel executiv, parlamentar și finalizând cu administrația prezidențială.

Pe analiza temei trebuie de constatat însă unele aspecte. Cei doi lideri Andrei Năstase și Maia Sandu suferă deja la capitolul credibilitate. De aici reiese că cel puțin unul dintre cele două capete trebuie să cadă. Daca studiem cu atenție datele problemei observăm diferențe clare între actualii parteneri Sandu și Năstase.

Maia Sandu, poartă deasupra capului stigmatul unui traseu politic rușinos și dezonorant. Totul a început odată cu numirea sa în funcția de ministru al Educației, în 25 iulie 2012, când cabinetul de miniștri era condus de viitorul pușcăriabil Vlad Filat. Traseul văduvei negre a învățămânului moldovenesc a cunoscut etape de rezonanță în acele vremuri.

Pe 1 noiembrie 2013, Maia a semnat un ordin de ministru prin care examenul la materia Istoria românilor și universală a fost exclus din grila testelor de absolvire a treptei gimnaziale. Decizia a trezit reacții vehemente din partea Asociației Istoricilor din Moldova, fiind calificat ca un act nefondat și abuziv. Istoricii și-au argumentat nemulțumirea prin faptul că este necesară cultivarea valorilor naționale și universale în rândul tinerei generații. Mai pe scurt, Maia Sandu a pornit la drum în cariera sa politică prin îngroparea valorilor culturale și stoparea fenomenului de românizare a tinerilor.

Acesta a fost doar începutul. Pe parcurs, Maia Sandu a fost promotoarea unei sumbre reforme a educației pe în perioada anilor 2012-2015, care s-a finalizat cu închiderea unui număr de 166 de școli (în special în mediul rural), conform datelor statistice. Maia a plecat de la conducerea Ministerului Educației în data de 30 iulie 2015, lăsând în urma sa o gaură neagră în sistemul de învățământ.

Personajul de tip cameleon Maia Sandu nu s-a oprit aici. În 13 decembrie 2015 a luat ființă Platforma Demnitate și Adevăr, organele de conducere numindu-l președinte pe Andrei Năstase. Asta după ce întemeietorii platformei reușiseră să reaprindă flacăra Marii Adunări Naționale încă din luna Mai 2015, iar protestele Platformei DA au luat amploare în octombrie, noiembrie, decembrie 2015 și ianuarie 2016.

Manifestațiile erau axate pe idei precum dispariția miliardelor de dolari din sistemul bancar dar și condamnarea sistemului corupt ce a sugrumat țara în timpul guvernelor Vlad Filat 1 și 2 ori eșecul Alianței pentru Integrare Europeană I, Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană și Alianța pentru Integrare Europeană III. Mai pe scurt Platforma DA creștea în intensiate pe fondul instabilității politice existente după numereoase formule de guvernare și alianțe politice între PLDM(Vlad Filat), PL(Mihai Ghimpu), PDM(Marian Lupu) și AMN(Serafim Urechean).

Se preconiza atunci un real succes politic pentru Platforma DA, mai ales după ce în 4 martie 2016, Curtea Constituțională a restabilit dreptul cetățenilor de a-și alege președintele statului prin vot direct, iar pe 30 noiembrie 2016 urma să se desfășoare primul tur de scrutin prezidențial.

Însă parcursul politic al Platformei DA a fost deturnat chiar de Maia Sandu. Cameleonul politicii moldovenești a simțit mirosul puterii iar laboratoarele secrete susținute pe filieră internă cu implicarea factorilor externi au decis să zădărnicească efectul bandwagon creat în jurul Platformei DA, cu scop final de a o distruge chiar din interior.

În fapt, pe 23 decembrie 2015 s-a anunțat lansarea Mișcării În PAS cu Maia Sandu, ce a dat startul strângerii de semnături pentru crearea unui nou partid politic. Observăm cum are loc o suprapunere a evenimentelor. În timp ce Platforma Demnitate și Adevăr în frunte cu Andrei Năstase reușise performanța să adune în Piața Marii Adunări Naționale aproape zeci de mii de oameni din toate raioanele țării, în același timp Maia Sandu începuse deja să pregătească scheme prin care să participe în mod direct la corodarea acestor acțiuni populare.

Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(2) –  Apasă aici pentru a citi partea a-2-a din acest articol


ÎN PREMIERĂ. Nu ratați detalii exclusive ce vor fi publicate în următorul articol. Afilierea cameleonului Maia Sandu la proteste și preluarea forțată a capitalului de imagine al lui Andrei Năstase. Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(2)

Articolul conține informații primite pe surse, ce pot fi în contradicție cu opiniile și politica editorială a redacției. Genul articolului: PAMFLET. Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

foto/google.com/a-tv.md
articol/surse republikaplus

Eternul primar, ministru și lider de partid. Drumul spre glorie sau decădere? (2)

SURSE: Maia Sandu l-a distrus pe Andrei Năstase. Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(1)