in

Bildungsromanul interminabil. Triunghiul bermudelor dintre Igor Dodon, Maia Sandu și Renato Usatîi

Open News Platform – Știrile începând de azi


Republikaplus/Analiză Igor Dodon a pierdut. Este extrem de interesant dacă Igor Dodon a pierdut sau chiar și-a dorit să piardă? Una dintre teoriile înțelepciunii lui Ludwig Mies van der Rohe este cel puțin omniprezentă și în cazul dat. Less is more.

Desigur, uneori mai puțin înseamnă mai mult. Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, însă se pune întrebarea: Cine va câștiga mai mult după acest rezultat neașteptat de unii și dorit de alții?

Variante există. O variantă ce poate avea valabilitate este una extrem de interesantă. Cu un rezultat mulțumitor și un scor final bun beneficiind de un sprijin masiv al electoratului și anume 690.615 de alegători care și-au exprimat opțiunea de vot pentru Igor Dodon din totalul de 1.633.621 voturi valabil exprimate, acesta poate avea legitimitatea de a ocupa o nouă funcție în viitoarea arhitectura a statului. Iar Igor Dodon probabil ar fi omul potrivit la locul potrivit și de această dată chiar și la momentul potrivit. Guvernul tranzitoriu condus de Ion Chicu după eșecul Maiei Sandu, s-a dovedit a fi un executiv destul de pasiv. Însă un guvern ce îl va avea ca șef al cabinetului de miniștri pe Igor Dodon, va deveni un executiv cu adevărat activ. Desigur, managementul proiectelor, va trebui să fie unul dintre atributele forte pe care Igor Dodon ar trebui să pună accent maxim.

Planul de acțiuni al unui executiv condus de Igor Dodon va trebui să fie elaborat cu rigurozitate și strictețe. O colaborare eficientă între actualul parlament și noul guvern este absolut necesară. Este clar că va exista o nouă majoritate parlamentară, însă NU jocul alianțelor politice pentru a forma majoritatea este cel mai important în momentul actual.

Asta deoarece în condițiile în care anul pandemic 2020 s-a dovedit a fi unul deosebit de dur pentru economia republicii, cel mai important pentru stabilizarea, repornirea și finanțarea sectoarelor afectate este să existe, bineînțeles, o reconciliere politică inclusiv la nivel parlamentar. Însă punctul culminant pentru depășirea acestui moment nefavorabil provocat de pandemie este cum va fi construită pas cu pas această stabilitate politică.

Se pune întrebarea: To be or not to be? That is the question. Cine va pierde și cine va câștiga un alt punctaj politic important în cazul în care se va ajunge în perioada imediat următoare la dispute politice ce vor arunca treptat țara în haos, incertitudine și instabilitate politică.

Vor fi alegeri parlamentare anticipate? Puțin probabil, dar nu imposibil. Este inacceptabil să promovezi ideea unor alegeri parlamentare anticipate pentru anul 2021. Electoratul este deja sătul de alegeri și jocuri politice populiste. Anticipatele pot provoca doar haos, instabilitate, dezbinare și chiar neliniște socială în condițiile actuale. Tema de bază trebuie să fie una singură la moment și anume consensul politic. Găsirea unor soluții eficiente pentru a depăși această perioadă neagră este esențială. Efectele actuale cît și cele de după această etapă pandemică pe termen scurt și mediu trebuie administrate corect. Riscuri există iar de aceea lista de priorități a noului executiv implică o responsabilitate majoră ce trebuie asumată de întreaga clasa politică. Este aproape ireal să lansezi însuși ideea unor anticipate, în timp ce societatea și în special agenții economici așteaptă demersuri eficiente coroborate cu un sprijin financiar pentru a-și acoperi pierderile suferite. Relația actuală guvern-parlament NU trebuie să fie una tensionată, însă este primordial ca între cele două entități să existe o reală sincronizare în scopul adoptării unor măsuri complementare pentru a putea reporni sectoarele economice.

Liderii partidelor ce lansează frecvent ideea alegerilor parlamentare anticipate, o fac desigur doar pentru PR electoral. O aberație mai mare decît să promovezi ideea anticipatelor la mai puțin de 2 ani distanță este precum a cincea roată de la căruță.

Dacă ar fi să existe o a cincea roată la căruță probabil unii trubaduri ai politicii moldovenești ar alege să-și breveteze o astfel de descoperire ce ar revoluționa știința și tehnica. Iar în context unii politicieni ar propune probabil ca alegerile parlamentare să se desfășoare în fiecare an. Un proiect imaginar, fantezist, ce nu poate fi parte a realității.

Cutia cu povești a acestor balerini politici care flutură eșarfe în vînt, de genul lui Dorin Chirtoacă ce umblă cu kuliokul gol prin tîrg, poate, poate o găsi vrio 2 banuți afurisiți pe care să-i înmulțească pentru a-și reconstrui cariera politică sau morăcănosul Usatîi care ne vorbește despre cum va deveni el eroul națiunii, pentru cei care încă mai cred în Harap Alb, un personaj pozitiv dar nicidecum fabulos, care nu are nici o calitate de supererou, fiind permanent ajutat de donatori sau de prieteni pe care singur îi găsește și îi întîlnește pe parcursul acțiunilor sale, această cutie magică începe ușor, ușor să se golească. Iar farmecul poveștilor lui Chirtoacă și Usatîi începe să se piardă.

Bildungsromanul interminabil în care critici precum Usatîi sau Chirtoacă încearcă să contureze ideea unei personalități negative întruchipate de Igor Dodon, ca fiind inamicul public sau dușmanul comun, este desigur o teza falsă a unei opere axate pe un fragmentarism prozaic, prin care sunt decupate acele bucăți conevenabile celor doi naratori.

Interesant dacă excentricul Usatîi va uita de trocul pe care l-a avut cu Maia Sandu pentru a-și îndruma propriul electorat să își exprime votul anti-Dodon. Întrebarea cheie este: Cum va gestiona Maia Sandu situația imediat după investirea în funcție, pentru a-și respecta promisiunea față de Renato Usatîi?

Iar dacă Maia Sandu și Renato Usatîi pot fi Babaroga și Bauk, cele două personaje din mitologia sârbo-bosniacă, este extrem de interesant cum au ajuns cei doi actuali monștri politici pe meleagurile moldave.

Despre Babaroga care se traduce aproximativ „bătrână cu coarne” în mitologia sârbă se spune că este o femeie bătrână urâtă, nu cu mult diferită de o creatură mai puțin umană cu un excentrism uneori idiot ori tîmpesc, care pândește noaptea în căutarea prăzii.

Bauk este o creatură mitică din mitologia sârbă. Numele Bauk provine din onomatopeea BAU! (în sârbă BOO!), un sunet folosit pentru a speria pe cineva. În mitologia sârbă este prezentat ca o creatură care se ascunde în locuri întunecate și abandonate. Bauk este un hărțuitor furișat, cu ochi strălucitori, care va apuca, transporta și devora prada. Bauk este descris ca un prădător acerb, dar este ușor de speriat de zgomot și lumină puternică.

De ce Babaroga și Bauk? Să începem cu Babaroga. Analizând conduita Maiei Sandu, se observă o lipsă totală de moralitate. Prin acțiunile sale întreprinse în cariera sa de autointitulat politician, Maia Sandu demonstrează că posedă calități deosebite având un caracter demonic, realmente distrugător.

Considerată de unele voci din spațiul public văduva neagră a învățământului moldovenesc Sandu, în doar 3 ani în care a condus Ministerul Educației (2012-2015), a reușit performanța să inițieze și să aplice o reformă prin care în rezultat au dispărut 113 școli. Școlile au fost închise iar cadrele didcatice au rănas fără locuri de nuncă. În conformitate cu datele Biroului Național de Statistică, în 2011 în țară figurau înregistrate 1489 de școli, iar în 2016 în republică mai erau 1323 de școli. După un calcul simplu se observă că au dispărut 166 de școli. Concret 166 de înstituții de învățământ au fost închise în timpul reformei dar și după plecarea Maiei Sandu de la minister, deoarece refrorma a produs în continuare efecte și în 2016.

“Nu te întrista: după noi potopul…” iar fi putut spune Maia Sandu șefului său de atunci Vlad Filat, aceeași expresie folosită pentru prima dată de marchiza de Pompadour, binecunoscuta burgheză înnobilată de Ludovic al XV-lea, cea care îi fusese multă vreme amantă. Marchiza ar fi rostit aceste către regele Franței în momentul primirii veştii că armata a suferit o înfrângere pe câmpul de luptă (bătălia de la Rossbach din 1757). Fix așa s-a și întâmplat, iar cuplul politic Sandu-Filat au uneltit și conlucrat la distrugerea învățământului. 166 de școli lichidate și mii de copilași nevoiți să parcurga zeci de kilomentri pentru a activa la școlile din satele vecine. Sute de profesori rămași fără loc de muncă. O adevărată rușine națională, însă Babaroga, deși nesătulă, a știut să calce peste cadavre. 

Caracterul demonic al Maiei Sandu specific maleficei vrăjitoare Babaroga a fost evidențiat prin acțiunile sale în care a luptat pentru promovarea drepturilor homosexualilor. ”Da, noi trebuie să vorbim mai mult despre toleranță în societatea noastră. Pentru asta trebuie să muncim mai mult în domeniul educației. Noi vrem să construim o societate în care toți să se poată simți bine, acest lucru consider că este cel mai important. Eu sunt convinsă că acest lucru poate fi făcut.”, spunea Sandu într-un interviu acordat point.md. Nemaivorbind despre inițiativa din 2013, când în calitate de ministru al educației, Maia Sandu a decis că este necesară introducerea în bibliotecile școlare a unui manual intitulat Viața Sexuală, începând cu clasa a 4-a.

Este de aminit cum în spiritul unui ateism bolnăvicios, prin încălcarea tututuror valorilor spirituale, morale și tradiționale Maia Sandu a fost aceea care în 2014 a interzis la festivitatea de deschidere a anului școlar să fie rostite rugăciuni, a interzis icoanele și capelele în școli.

La capitolul alte realizări pe plan politic, Sandu deja a călcat peste cadavrul politic al lui Andrei Năstase și este probabil pregătită să calce peste orice cadavru pentru că promotoarea haosului trebuie să își îndeplinească sarcinile și obligațiile, iar stăpânii Maiei au deja pregătite scenariile și este bineînțeles deja stabilit traseul politic al acesteia. 

Să terminăm cu Bauk (în sârbă BOO!). Dar ce să terminăm? Plus minus Bauk se diferențiază de Babaroga.  Renato Usatîi este un personaj fantasmagoric însă înfiorător. Atenție, stă la pândă în locuri întunecate și … (hop!!), la momentul potrivit înșfacă prada. Își înspăimântă adversarii care uneori cedează presiunii psihologice implementată de Usatîi cu scopul de a-și devora încet, încet prada. Uneori devine carismatic. Bauk este adaptat stilului moldovenesc. Îndrugă multe povești, însă există probabilitatea ca poveștile sale să conțină și elemente de adevăr. Distorsionat sau nu, adevărul lui Usatîi poate cântări atât cantitativ cît și calitativ în special în ecuația puterii. Bauk este posesorul unei autentice carisme, posibil moștenită pe linie genetică, iar spiritul său critic conține întotdeauna o doză de ironii percepute de publicul său drept pozitive, în timp ce aroganța exprimării sale este însoțită de elemente de armonie care produc în final un haz neaștepat de unii, dar desigur dorit de simpatizanții săi. Poporul îl vrea pe Usatîi mai ales pentru că știe, vrea și poate să fie diferit. Într-o societate împânzită de un real debilism politic, Renato Usatîi se deosebește de restul, deci nu se aseamănă cu nici un alt membru al haitei politice, el poate fi cel care hrănește publicul cu ceea ce vrea să audă. Vanitatea lui Usatîi depășește orice ce barieră a timpului și generează uneori un comportament agresiv, însă apreciat de societate.

Chiar dacă Bauk este descris ca un prădător acerb, el este ușor de speriat de zgomot și lumină puternică. În momente de nesiguranță (spune el!!) Renato s-a refugiat la Moscova, argumentând că în Moldova este șantajat cu dosare penale inventate peste noapte de cei care nu vor să îi permită accesul în politică. Din Rusia bate drumul prin Europa profitând de legăturile sale, leagă și dezlaegă ițele, însă pare a indeplini și rolul de emisar. Uneori este numit de oponenții săi drept transportator. Parteneri, afaceri, conturi bancare, Est, Vest, Renato Usatîi este multifuncțional. Speriat, dar parcă în final se dovedește a fi nesperiat. Renato Usatîi se întoarce călare pe un cal alb pe meleagurile moldovenești, redevine primar de Bălți, iar la alegerile prezidențiale din 2020, este personajul cheie căruia i se atribuie imaginea publică de a fi cel care înclină balanța privind rezultatul final al voturilor din turul 2, după ce a pornit o campanie mediatică împotriva lui Igor Dodon chiar înaintea primului tur. Bauk este cu certitudine un prădător, iar adversarii politici il numesc balabol, în timp ce electoratul îl vede drept salvator al nației. Poate fi, iar dacă vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate spre finalul anului 2021, Renato va fi iarăși unul din marii jucători (în cazul în care nu va fi din nou hăituit cu dosare la Chișinău sau la Moscova). Manevrabilitatea poate fi parte a jocului (spun comentatorii din spațiul public).


Genul articolului: PAMFLET

Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

Geniul pustiu al lui Eminescu este și azi realitate. Tragicomedia lansată de Maia Sandu este de fapt o artă teatrală pusă în pagini electorale

Spectacol rușinos și provocator. Alai propagandistic, combatanți, un grup de colindători și cele 2 bomboane ale Maiei Sandu