in

Bildungsromanul interminabil. Triunghiul bermudelor dintre Igor Dodon, Maia Sandu și Renato Usatîi

Open News Platform – Știrile începând de azi


Republikaplus/Analiză Igor Dodon a pierdut. Este extrem de interesant dacă Igor Dodon a pierdut sau chiar și-a dorit să piardă? Una dintre teoriile înțelepciunii lui Ludwig Mies van der Rohe este cel puțin omniprezentă și în cazul dat. Less is more.

Desigur, uneori mai puțin înseamnă mai mult. Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, însă se pune întrebarea: Cine va câștiga mai mult, după acest rezultat neașteptat de unii și dorit de alții?

Variante există. O variantă ce poate avea valabilitate este una extrem de interesantă. Cu un rezultat mulțumitor și un scor final bun beneficiind de un sprijin masiv al electoratului și anume 690.615 de alegători care și-au exprimat opțiunea de vot pentru Igor Dodon din totalul de 1.633.621 voturi valabil exprimate, acesta poate avea legitimitatea de a ocupa o nouă funcție în viitoarea arhitectura a statului. Iar Igor Dodon ar fi omul potrivit la locul potrivit și de această dată chiar și la momentul potrivit. Guvernul tranzitoriu condus de Ion Chicu după eșecul Maiei Sandu, s-a dovedit a fi un executiv destul de pasiv. Însă un guvern ce îl va avea ca șef al cabinetului de miniștri pe Igor Dodon, va deveni un executiv cu adevărat activ. Desigur, managementul proiectelor, va trebui să fie unul dintre atributele forte pe care Igor Dodon ar trebui să pună accent maxim.

Planul de acțiuni al unui executiv condus de Igor Dodon va trebui să fie elaborat cu rigurozitate și strictețe. O colaborare eficientă între actualul parlament și noul guvern este absolut necesară. Este clar că va exista o nouă majoritate parlamentară, însă NU jocul alianțelor politice pentru a forma majoritatea este cel mai important în momentul actual.

Asta deoarece în condițiile în care anul pandemic 2020 s-a dovedit a fi unul deosebit de dur pentru economia republicii, cel mai important pentru stabilizarea, repornirea și finanțarea sectoarelor afectate este să existe, bineînțeles, o reconciliere politică inclusiv la nivel parlamentar. Însă punctul culminant pentru depășirea acestui moment nefavorabil provocat de pandemie este cum va fi construită pas cu pas această stabilitate politică.

Se pune întrebarea: To be or not to be? That is the question. Cine va pierde și cine va câștiga un alt punctaj politic important în cazul în care se va ajunge în perioada imediat următoare la dispute politice ce vor arunca treptat țara în haos, incertitudine și instabilitate politică.

Vor fi alegeri parlamentare anticipate? Puțin probabil, dar nu imposibil. Este inacceptabil să promovezi ideea unor alegeri parlamentare anticipate pentru anul 2021. Electoratul este deja sătul de alegeri și jocuri politice populiste. Anticipatele pot provoca doar haos, instabilitate, dezbinare și chiar neliniște socială în condițiile actuale. Tema de bază trebuie să fie una singură la moment și anume consensul politic. Găsirea unor soluții eficiente pentru a depăși această perioadă neagră este esențială. Efectele actuale cît și cele de după această etapă pandemică pe termen scurt și mediu trebuie administrate corect. Riscuri există iar de aceea lista de priorități a noului executiv implică o responsabilitate majoră ce trebuie asumată de întreaga clasa politică. Este aproape ireal să lansezi însuși ideea unor anticipate, în timp ce societatea și în special agenții economici așteaptă demersuri eficiente coroborate cu un sprijin financiar pentru a-și acoperi pierderile suferite. Relația actuală guvern-parlament NU trebuie să fie una tensionată, însă este primordial ca între cele două entități să existe o reală sincronizare în scopul adoptării unor măsuri complementare pentru a putea reporni sectoarele economice.

Liderii partidelor ce lansează frecvent ideea alegerilor parlamentare anticipate, o fac desigur doar pentru PR electoral. O aberație mai mare decît să promovezi ideea anticipatelor la mai puțin de 2 ani distanță este precum a cincea roată de la căruță.

Dacă ar fi să existe o a cincea roată la căruță probabil unii trubaduri ai politicii moldovenești ar alege să-și breveteze o astfel de descoperire ce ar revoluționa știința și tehnica. Iar în context unii politicieni ar propune probabil ca alegerile parlamentare să se desfășoare în fiecare an. Un proiect imaginar, fantezist, ce nu poate fi parte a realității.

Cutia cu povești a acestor balerini politici care flutură eșarfe în vînt, de genul lui Dorin Chirtoacă ce umblă cu kuliokul gol prin tîrg, poate, poate o găsi vrio 2 banuți afurisiți pe care să-i înmulțească pentru a-și reconstrui cariera politică sau morăcănosul Usatîi care ne vorbește despre cum va deveni el eroul națiunii, pentru cei care încă mai cred în Harap Alb, un personaj pozitiv dar nicidecum fabulos, care nu are nici o calitate de supererou, fiind permanent ajutat de donatori sau de prieteni pe care singur îi găsește și îi întîlnește pe parcursul acțiunilor sale, această cutie magică începe ușor, ușor să se golească. Iar farmecul poveștilor lui Chirtoacă și Usatîi începe să se piardă.

Bildungsromanul interminabil în care critici precum Usatîi sau Chirtoacă încearcă să contureze ideea unei personalități negative întruchipate de Igor Dodon, ca fiind inamicul public sau dușmanul comun, este desigur o teza falsă a unei opere axate pe un fragmentarism prozaic, prin care sunt decupate acele bucăți conevenabile celor doi naratori.

Interesant dacă excentricul Usatîi va uita de trocul pe care l-a avut cu Maia Sandu pentru a-și îndruma propriul electorat să își exprime votul anti-Dodon. Întrebarea cheie este: Cum va gestiona Maia Sandu situația imediat după investirea în funcție, pentru a-și respecta promisiunea față de Renato Usatîi?

Articolul se actualizează.


Genul articolului: PAMFLET

Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

Geniul pustiu al lui Eminescu este și azi realitate. Tragicomedia lansată de Maia Sandu este de fapt o artă teatrală pusă în pagini electorale