in ,

SURSE: Andrei Năstase înlăturat din cursa prezindențială. Cameleonul politic Maia Sandu a făcut jocul Partidului Democrat pentru ca Igor Dodon să câștige alegerile (3)

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 6 decembrie /Republikaplus/Actualitate/Analiză –  Mai multe scenarii circulă în spațiul public cu referire la ce se poate întâmpla în viitorul apropiat pe scena politică moldovenească. Unele voci vorbesc chiar despre o revoluție de catifea, după modelul cehoslovac. Alții opinează că Blocul Electoral ACUM se află actualmente pe marginea prăpastiei și poate fi resuscitat doar cu sprijin din exterior. Există și scenarii în care se discută despre o dinamitare a Blocului și ruperea sa în bucăți. Au apărut și variante ce vorbesc despre o nouă formulă de guvernare PD-ACUM.

Revino la: Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(2) –  Apasă aici pentru a citi partea a-2-a din acest articol

Femeiușca diabolică a mers mai departe. După ce a recâștigat încrederea unei părți a electoratului lui Năstase, care prin protestele organizate de Platforma DA își exprimau indignarea în privința corupției, a instabilității politice, a justiției controlate și a dispariției miliardelor din sistemul bancar, Maia a început să-și reconstruiască imaginea de politician autentic, de luptător, deci aproape automat s-a prefigurat profilul unui candidat pentru alegerile prezidențiale.

Pe 30 septembrie 2016, s-a dat startul campaniei electorale în cursa pentru câștigarea madatului prezidențial. După publicarea a șase sondaje de opinie, Intellect Grup (3 octombrie), Institutul Internaţional Republican (5 octombrie), Asociaţia Sociologilor şi Demografilor (7 octombrie), Centrul de Cercetare Sociologică din Republica Moldova (12 octombrie), Intellect Grup (12 octombrie), Fundaţia Konrad Adenauer (13 octombrie), Andrei Năstase, un tip credul și fără prea multă experiență pe plan politic, manipulat probabil inclusiv de sondajele intens mediatizate, și-a anunțat retragerea din cursa electorală, iar în rezultat pe 15 octombrie 2016, Platforma DA a decis să o susțină pe Maia Sandu în cursa electorală.

Partidul Democarat a făcut o nouă mutare pe data de 28 octombrie, retrăgându-l pe Marian Lupu din cursa electorală și declarându-și susținerea pentru Maia Sandu.

Lovitura primită de Andrei Năstase prin intermediul sondajelor înșelătoare s-a dovedit a fi una letală. Mărimea creierului nu contribuie nicidecum la inteligența speciei umane, însă densitatea materiei cenușii a celor care au regizat acest spectacol mediatic, a avut un rol deosebit de important.

Sondajele de opinie au influențat practic decizia finală a lui Năstase de a se retrage din cursa electorală. În același timp, sondajele au constituit o punte de lăgătură între factorii pshihologici și factorii sociali, îar în acest fel s-a creat o stare psihosocială prin care s-a schimbat practic intenția de vot a unui număr mare de alegători. Prin retragerea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, electoratul a migrat de la Andrei Năstase către cameleonul politic Maia Sandu.

Miza a fost una imensă. Cu viziuni de stânga și orientare prorusă, Igor Dodon era obligat să câștige votul popular pentru a deveni președintele republicii, lucru deja decis de în laboratoarele secrete ale puterii. La polul opus, Năstase se afla în preferințele reale ale electoratului de dreapta, anume acel electorat cu viziuni proeuropene alături de segmentul dur al votanților ce împărtășeau ideea unionistă. Se prefigura un tur 2 al alegerilor prezidențiale în care ar fi pătruns Igor Dodon împreună cu Andrei Năstase.

Esențial este faptul că a existat un scenariu de manipulare a opiniei publice prin care s-a încercat defăimarea permanentă a lui Andrei Năstase, însă nu s-a reușit doborârea acestuia. Un alt scenariu ar fi fost încătușarea lui Năstase chiar la începutul anului 2016, însă s-a luat în calcul riscul că o astfel de acțiune a autorităților ar fi putut declanșa ample mișcări de stradă, iar liderul Platformei DA, ar fi devenit erou național.

În final jocurile s-au dovedit a fi extrem de simple. Năstase a renunțat de bunăvoie și a părăsit cursa electorală.

Păcălit, denigrat și lipsit de credibilitate. Aceștia sunt termenii prin care poate fi definit Andrei Năstase după gestul său de a părăsi cursa electorală. Năstase a aruncat la coșul de gunoi al istoriei șansa sa de a deveni președinte. Prin atitudinea sa Năstase și-a pierdut o mare parte din autoritatea pe care o dobândise ca și exponent al mișcărilor populare. A pierdut și încrederea unui segment important al electoratului. A înșelat așteptările publicului care l-ar fi dorit să intre în bătălia finală cu Igor Dodon.

Personajul politic Andrei Năstase a oprit practic acele ceasornicului care indicau atunci cursul european al statului moldovenesc. A renunța în ultimul moment, poate fi considerat un act de trădare a intereselor statului și a cetățenilor săi. Năstase și-a singur foc la valiză, îngropându-și profilul de luptător, de lider al străzii. Însă cel mai vizibil aspect este că a fost amăgit de o femeie.

ACUM și aici a acționat femeiușca. Cameleonul politic Maia Sandu, folosind tehnici eficiente, și ajutată de un sistem bine structurat în interiorul statului alături de factori de influență externi, a reușit să-l urce în tronul prezidențial pe adversarul lui Andrei Năstase chiar cu sprijinul lui Năstase. După retragerea liderului Platformei DA, Igor Dodon avea asigurat mandatul de președinte.

Iată cum poate fi lansat raționamentul că Maia Sandu a aranjat cărțile împreună cu Partidul Democrat, pentru ca Igor Dodon să devină președinte.

Andrei Năstase a renunțat la candidatură, iar rezultatul votului din 30 octombrie era deja clar. Igor Dodon și Maia Sandu au intrat în turul 2 cu un procent de 48,22%, respectiv 38,43%.

Unul dintre aspectele importante ce trebuie reiterat este că după momentul retragerii lui Andrei Năstase din cursa prezidențială, PDM și-a retras propriul candidat, pe Marian Lupu în data de 28 octombrie 2016, cu 2 zile înaintea votului popular democrații declarându-și susținerea pentru Maia Sandu.

Desigur, electoratul democraților avea viziuni diferite. Asta deoarece de-a lungul timpului Partidul Democrat nu a reușit să-și identifice propriul statut doctrinar, aflat în contrast cu poziționarea partidului pe scena politică. Prin nuanțarea mesajelor de la o etapă politică la alta cât și prin acțiunile sale la nivel politic, PDM a conturat mai degrabă o punte de echilibru între centru-dreapta și centru-stânga, însă nu și-a definit clar fundamentul doctrinar ca și parte constitutivă a identității politice.

Anunțul prin care democrații și-au declarat sprijinul necondiționat pentru Maia Sandu, a stimulat susținătorii PDM, în special pe acei adepți ai moldovenismului autentic, însă tot mesajul a fost și un factor de mobilizare a electoratului din raioanele de nord, unde PDM reușise să atragă încă din 2010, simpatia mulor alegători cu viziuni proruse, majoritatea foști votanți ai PCRM. În nordul țării PDM deținea organizații teritoriale puternice, ce puteau efectiv contribui la dezvoltarea permanentă a capitalului de imagine a formațiunii politice.

Regiunea nordului a fost dintotdeauna un bazin electoral al forțelor politice de stânga, iar electoratul de aici poate avea un rol decisiv în rezultatul final al votului pentru prezidențiale.

Iată cum prin declarația de susținere a Maiei Sandu, PDM și-a divizat în mare parte propriul electorat, însă a determintat de fapt electoratul dependent ideologic ce susțineau Partidul Democrat, să se îndrepte în turul 2 către Igor Dodon.

Era deja o certitude, că Maia Sandu nu va putea câștiga al doilea tur de scrutin, pentru că de fapt Maia Sandu împreună cu democrații trebuiau să-l ajute pe Dodon să devină președinte. Ceea ce s-a și întâmplat în data de 13 noiembrie 2016. Dodon a devenit primul președinte ales prin vot direct.

Igor Dodon a ajuns președinte cu sprijinul partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) condus de Maia Sandu și a Partidului Democrat(PDM). Asta deoarece Maia Sandu l-a amăgit pe Năstase să se retragă din cursa electorală în primul tur de scrutin. Andrei Năstase a ieșit pe ușa din dos a acestor alegeri.

Andrei Năstase se afla în 2016 într-o creștere continuă de popularitate. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr devenise un personaj totuși incomod pentru centrele de putere create în jurul Partidului Democrat, însă tot Năstase era de fapt o creație a altor sfere de putere, o piesă pe tabla de șah mutată din exteriorul țării dar și o păpușă manevrată de laboratoarele secrete.

Mai pe scurt, Maia Sandu a avut rolul de a-l înlătura pe Andrei Năstase din cursa prezidențială. De fapt, Maia Sandu i-a suflat lui Năstase funcția de președinte, înscăunându-l pe Dodon. Pe valul imens de popularitate din 2016, Năstase ar fi putut să îl învingă pe Igor Dodon.

După ce Dodon s-a instalat confortabil în tronul prezidențial în 23 decembrie 2016, Partidul Democrat a putut să preia guvernarea la mai puțin de o lună de zile diferență.

În 20 ianuarie 2016 a fost investit guvernul democraților condus de Pavel Filip.

Cel puțin o parte a unuia dintre scenarii a devenit realitate iar Partidul Democrat a profitat la maxim de noua arhitectură a statului ce urma a fi parte a unei etape istorice. La al VIII-lea Congres al Partidului Democrat, pe data de 24 decembrie 2016, Vlad Plahotniuc este ales președinte al formațiunii politice.

Trendul devenea unul deja evident. Igor Dodon a fost înscăunat președinte iar Vlad Plahotniuc a preluat șefia Partidului Democrat cât și conducerea puterii executive, prin intermediul lui Pavel Filip.

Tandemul Plahotniuc-Dodon a fost probabil unul de conjunctură, având în vedere tentativa eșuată a lui Vlad Plahotniuc de a deveni premier, după ce în data de 13 ianuarie 2016, Biroul Politic al PDM l-a propus pe Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru al republicii.

Președintele atunci în funcție, Nicolae Timofti a făcut referiri publice ce au lăsat de înțeles că la finalul lunii decembrie 2015 ar fi fost presat de către PDM să-l desemneze ca premier pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc. Unele voci vehiculau la acea vreme ideea conform căreia Partidul Democrat a ajuns să controleze justiția, iar prin afacerile sale controlează și o bună parte din presă. În următorii ani, deși permanent contestat Vlad Plahotniuc s-a dovedit a fi un veritabil politician. A știut să conducă după regulile jocurilor, uneori încălcându-le, însă demostrându-și abilitățile permanent.

Revenid la evenimentele ce s-au desfășurat la scurt timp după finalul alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016, este aproape o certitudine că Maia Sandu a avut un rol deosebit de important.

Prin mâna Maiei Sandu, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a pierdut șansa de a deveni președinte. Năstase fost ușor păcălit de femeiușca diabolică să iasă din cursa electorală, iar pe cale de consecință Maia Sandu a făcut jocurile Partidului Democrat.

Cu sprijinul Maiei Sandu, candidatul socialiștilor, Igor Dodon a devenit președinte cu acte în regulă începând cu 23 decembrie 2016, iar pe data de 24 decembrie 2016, Vlad Plahotniuc a devenit președintele Partidului Democrat. Pe 20 ianuarie 2016 guvernul a fost preluat Partidul Democrat, iar prim-ministru a devenit Pavel Filip.

Somnul rațiunii naște monștri, iar una dintre creaturile diabolice se dovedește a fi chiar Maia Sandu. Aceeași Maia Sandu care a mimat o falsă luptă cu oligarhia. Maia Sandu care veți vedea în următorul articol, l-a distrus totalmente pe Andrei Năstase.

Reușind practic transferul capitalului de imagine după participarea la protestele Platformei DA, Maia Sandu a mai făcut un pas și i-a furat șansa lui Năstase de a fi ales președinte, după care tot Maia Sandu s-a ales și cu o creștere a popularității la finalul campaniei electorale din 2016.

Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(4) –  Apasă aici pentru a citi partea a-4-a din acest articol


ÎN PREMIERĂ. Nu ratați detalii exclusive ce vor fi publicate în următorul articol. Marea păcăleală a lui Andrei Năstase. Cum a pierdut Andrei Năstase șansa ca Platforma Demnitate și Adevăr să obțină cât mai mulți parlamentari la alegerile din februarie 2019. Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(4)

Articolul conține informații primite pe surse, ce pot fi în contradicție cu opiniile și politica editorială a redacției. Genul articolului: PAMFLET. Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

foto/google.com/a-tv.md/agora.md
articol/surse republikaplus

SURSE: Afilierea cameleonului Maia Sandu la proteste și preluarea forțată a capitalului de imagine al lui Andrei Năstase. Infiltrarea Maiei Sandu în rândurile Platformei DA (2)

SURSE: Maia Sandu l-a considerat gogoman pe Andrei Năstase și l-a lăsat fără parlamentari. Șmecheriile femeiuștii diabolice pentru a-l distruge pe Năstase (4)