in ,

Ceban a câștigat alegerile cu cel mai mic număr de voturi din istoria PSRM la alegerile pentru Chișinău

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 4 noiembrie/Republikaplus/Analiză – Scor final. Ion Ceban 54,39%, Andrei Năstase 47,61%. Chișinăul are primar. Ion Ceban este tînărul socialist care a reușit să treacă peste bariera ce bloca de fiecare dată candidatul stângii să ajungă în fruntea Capitalei. Igor Dodon, candidatul PCRM a pierdut în 2011 lupta cu liberalul Dorin Chirtoacă, care a beneficiat de un plus 4424 de voturi în turul doi al alegerilor pentru Chișinău, iar Zinaida Greceanii (PSRM) aflându-se la un minus 5431 de voturi, a fost învinsă tot în turul doi de același Dorin Chirtoacă, în anul 2015.

Acum, în 2019, Ion Ceban a reușit performanța să câștige ambele tururi de scrutin, ceea ce relevă că este un primar 100% validat de acel segment de electorat ce a participat la vot. Observăm privind cifrele turului doi de scrutin electoral, cum pentru Ion Ceban și-au exprimat votul 123.807 de persoane, în timp ce pentru Andrei Năstase doar 112.513, la o rată de participare de 37,78%. De aici reiese o diferență de 11.294 de voturi.

O premieră pentru Chișinău, dacă privim în trecut. La scrutinele anterioare, în al doilea tur a existat o diferență vizibilă în ceea ce privește rata de participare. Dacă în 2015 rata de participarea a fost de 48,67%, în 2011 rata de participare era de 59.88%.

Concretizând, rezultatul actualelor alegeri locale din Chișinău poate fi datorat prezenței foarte scăzute la vot. Asta înseamnă că una dintre erorile majore a formațiunilor de dreapta ori centru-dreapta constă în strategia de mobilizare a electoratului. Un electorat unionist ori proeuropean care probabil nu s-a împăcat nici cu ideea că Andrei Năstase este omul potrivit care să le reprezinte interesele. Prăbușirea în plan politic a lui Andrei Năstase este evidentă în etapele următoare, acesta bineânțeles va suferi în viitorul apropiat o scădere majoră la capitolul încredere în rândul populației.

Chiar și așa rezultatul obținut de Ion Ceban este unul relativ fragil. Revenind la cifrele turului doi al alegerilor pentru Chișinău din 2015 obsevăm cum pentru candidatul PSRM, Zinaida Greceanîi au votat un număr de 141.929 de locuitori ai orașului și suburbiilor. În 2011, pentru Igor Dodon (PCRM) și-au exprimat votul 182.494 de persoane active.

La un calcul simplu. În 2019, Ion Ceban a obținut 123.807 de voturi, în scădere cu 18.122 de voturi față de scorul obținut de candidatul stângii în anul 2015 și cu un minus de 58.687 de voturi față de rezultatul obținut de stânga comunistă reprezentată de Igor Dodon în 2011.

Desigur, un factor deosebit de important este rata de participare, ce ar fi putut să schimbe și actualmente rezultatul final al votului. Obervăm cum în 2019 rata de participare per turul doi de scrutin a fost de 37,78%, în 2015 de 48,67%, iar în 2011 de 59.88%. Așadar, în anul curent rata de participare a înregistrat o scădere cu 10,89 puncte procentuale față de anul 2015, și o scădere cu 22,10 puncte procentuale față de anul 2011.

Statistic, scorul realizat de stânga socialistă în turul doi al alegerilor locale pentru Chișinău, este cel mai mic în comparație cu ultimile 2 scrutine organizate în 2015 și 2011. Practic Ion Ceban a strâns anul curent 123.807 voturi, în timp ce PSRM cu Zinaida Greceanîi obținea în 2015 un număr de 141.929 de voturi, iar cu Igor Dodon candidat din partea Partidului Comuniștilor a adunat 182.494 de voturi în 2011. Mai pe scurt, în momentul actual PSRM se află în scădere în preferințele electoratului din Capitală, însă a obținut victoria la alegerile locale datorită ratei scăzute de prezentare la urne.

Pe o anliză a temei, ca o regulă nescrisă, prin studii sociologice s-a constatat faptul că segmentul de electorat, format din cei nehotărâți împreună cu cel ce arată cifra indecișilor, și-ar exprima votul pentru un candidat de dreapta sau centru-dreapta în turul doi al alegerilor pentru Chișinău. Deci probabilitatea ca un candidat puternic al dreptei să-l surclaseze pe Ion Ceban ar fi existat și ar fi influențat inclusiv rata de participare în turul doi, prin creșterea acesteia. Însă problema majoră este că Andrei Năstase a fost din start un loser în toată această ecuație.

Chiar și o autovictimizare permanentă desenată de mass-media în privința profilului de candidat al dreptei, nu l-a ajutat pe Andrei Năstase probabil datorită faptului că acesta are un permanent comportament inadecvat pentru un politician, nu deține absolut nici o cultură politică, are reacții pline de neagtivism și un temperament uneori excentric, ieșit din tiparul unui candidat reprezentativ pentru electoratul de dreapta. Năstase se poate defini eventual ca și un candidat al extremei-drepte, un extremist, cu un comportament autoritar.

Revenind în plan statistic, se observă pentru prima dată un fenomen neobișnuit la alegerile pentru funcția de edil al Chișinăului. Cifrele arată că în 2011, la fel pentru turul doi, Dorin Chirtoacă reușea să mobilizeze la vot, un număr de 186.918 de alegători, iar în 2015, același Dorin Chirtoacă a scos la urne 163.570 de persoane active. Desigur performanța liberalului a fost posibilă într-un război deschis cu stânga reprezentată de Dodon, respectiv Greceanîi.

În calcul, în 2019, per turul doi, Andrei Năstase a reușit o contraperformață, reușind să adune voturile a doar 112.513 de alegători, deci în scădere cu 51.057 votanți față de 2015, și respectiv 74.405 votanți față de 2011. La fel și rata de participare, anume 37,78% în anul curent, în comparație cu 48,67% în 2015 și respectiv 59,88% în 2011 (turul doi).

În context, nici primarul ales Ion Ceban, dar nici Andrei Năstase nu se pot considera un exponent al funcției care va reprezenta toți alegatorii, așa cu ambii au declarat în seara de 3 noiembrie, în brifingurile de presă organizate după orele 21.

Genul articolului: ȘTIRI/ANALIZĂ

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com/a-tv.md
video/publika.md/youtube.com
articol/republikaplus

Crește probabilitatea de a fi declanșate alegerile anticipate. Igor Dodon a făcut anunțul ce prevestește ruperea alianței PSRM-ACUM

Socialiștii vin la conducerea Capitalei. Ion Ceban este noul primar de Chișinău (Video)