in ,

Noua ordine mondială multipolară. Sfârșitul dominației Europei de Vest în contrast cu noile instituții supranaționale create în contextul parteneriatului Rusia-China

Open News Platform – Știrile începând de azi


Republikaplus/Analiză – China câștigă rapid teren împotriva unui Occident care a menținut timp de secole hegemonie asupra Asia-Pacific. Dincolo de Asia, China și-a extins constant influența în Africa și Orientul Mijlociu. Împreună cu Rusia, Iranul și alte națiuni din „Est”, ei construiesc ceea ce este denumit în mod obișnuit o ordine mondială „multipolară”.

Așa începe un articol publicat în 14.06.2015 de către portalul de analiză New Eastern Outlook – NEO. Importanța BRICS și guvernarea globală într-o lume multipolară este parte a analizei publicate în urmă cu 5 ani de către NEO.

Această ordine mondială multipolară este în contrast cu ordinea unipolară pe care Occidentul a încercat să o impună timp de decenii după sfârșitul războaielor mondiale și este o continuare a imperialismului occidental pus în aplicare de către imperiile britanice și alte imperii europene în timpul declinului Imperiului Otoman.

Dar ce face Estul construind cu adevărat o alternativă la marca imperialistă hegemonică a Occidentului? Sau este pur și simplu este același lucru dar sub o altă etichetă?

Este vizibil comportamentul Occidentului de a convinge alte națiuni să se unească sub un steag unic și consolidat, doar pentru a fi rulat sub viziunea Occidentului – a unui ordin internațional condus de Washington, Wall Street, Londra și Bruxelles?

Acestea sunt întrebări care trebuie puse și explorate în special de oamenii care gravitează cel mai mult spre Est. Ei înțeleg amenințarea hegemoniei occidentale și daunele foarte reale pe care le are și le provoacă omenirii. De la devastarea Irakului și Afganistanului, până la războaiele dezlănțuite în Yemen, Siria și Libia, creatorii modelelor occidentale au luat cutii instabile de sticlă din întreaga lume și le-au transformat în infernuri furioase.

Bineînțeles, oamenii caută o forță pentru a contracara astfel de violențe inumane, vărsări de sânge, exploatare și manipulare nerușinate. Ei văd acest potențial factor de stabilitate în Rusia, China și cei din sfera lor de influență.

Și, în timp ce în trecut aceste națiuni au servit într-adevăr drept contrapondere la forțele fascismului sau imperialismului, trebuie să fim întotdeauna atenți să nu sprijinim pur și simplu un hegemon peste altul.

Pentru că Moscova, Beijing și celelalte națiuni BRICS, trebuie să înțeleagă că sprijinul și succesul de care se bucură se datorează în special faptului că oferă ceea ce mulți cred că este o alternativă, nu un înlocuitor al hegemoniei occidentale.

Lumea vede comunitatea BRICS ca o alternativă viabilă, în special pentru că NU înființează baze militare în țări străine pentru a interveni militar la mii de kilometri de granițele lor și în același timp BRICS lucrează intens cu națiunile în loc să le constrângă. De îndată ce vor înceta să respecte aceste principii, vor înceta să mai servească drept o alternativă relevantă pentru Occident.

China, în special, a fost mult timp criticată de Occident pentru că face afaceri cu orice națiune, indiferent de așa-numitul lor dosar al drepturilor omului. Cu toate acestea, Occidentul face aceste critici deoarece le perturbă capacitatea de a exploata drepturile omului ca o pretenție de a se amesteca diplomatic, militar și economic în orice țară vizată. Între timp, Occidentul a desfășurat cu plăcere afaceri pe termen lung cu cei mai flagranți infractori ai drepturilor omului de pe Pământ, printre care șeful regimului saudit.

China a reafirmat în mod repetat, despre necesitatea supremației suveranității naționale în conducerea tuturor relațiilor internaționale. Nu trebuie să continue să reafirme acest mesaj în mod diplomatic, ci și în mod pragmatic pe tot parcursul politicii sale externe. Nu doar pentru că este o chestiune de interes personal, care împiedică interesele străine să dicteze Beijingului ce ar trebui să facă în interiorul propriilor frontiere, dar ajută la stabilirea unui precedent solid în stabilirea unei noi ordini globale multipolare.

Instituții supranaționale vechi și noi

Rusia, China și restul BRICS creează ei înșiși o varietate de instituții supranaționale și alianțe militare pentru a concura împotriva celor din Occident, în special FMI, Banca Mondială, NATO și chiar ONU în sine. Cu toate acestea, în timp ce fac acest lucru, BRICS trebuie să asigure păstrarea, chiar încurajarea suveranității naționale ca principiu de organizare primar printre aceste noi instituții. Și nu doar pe hârtie, ci mai ales în practică, indiferent dacă se potrivește BRICS în acest moment sau nu.

Indiferent dacă există unele interese speciale, BRICS se află în opoziție față de Occident iar acesta este motivul pentru care li s-a oferit o oportunitate de către publicul global, în mod special pentru că sunt percepute ca fiind diferite de Occident și sunt în opoziție directă cu actualul model occidental prin care Vestul își folosește bogăția și influența lor globală.

Și indiferent dacă le servește interesele imediat sau pe deplin, trebuie să îndeplinească aceste așteptări sau să sufere aceeași reacție cu care se confruntă acum Occidentul, atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Lumea se schimbă economic, tehnologic și cultural. Aceste schimbări nu s-au adaptat bine conceptului de „globalizare” sau chiar instituțiilor supranaționale. A căuta înlocuitori pentru instituțiile supranaționale și internaționale occidentale existente și eșuate, pare cel mai mult o prostie.

Înțelegerea acestui lucru și echilibrarea concurenței cu instituțiile occidentale existente și încă puternice, împotriva dinamicii de schimbare a viitorului este esențială pentru supraviețuirea și succesul eventual al BRICS și al lumii multi-polare pe care pretind că vor să o creeze.

Într-o lume în care tehnologia împuternicește acum un individ să facă ceea ce odinioară necesita mult mai mulți oameni și resurse extraordinare, constituie o schimbare a echilibrului puterii între comunitățile locale, națiunile, alianțele globale și brokerii de putere.

Chiar dacă oamenii încă nu au realizat acest lucru, în curând vor face acest lucru. Viitorul BRICS depinde de o înțelegere colectivă că lupta împotriva acestei schimbări viitoare, în caz contrar, îi va duce pe BRICS pe aceeași stâncă pe care se atârnă în prezent Occidentul.

Pentru oamenii înșiși, trebuie să înțeleagă că au fost întotdeauna pe scaunul șoferului, chiar dacă mâinile insidioase au trecut pe lângă ei pentru a lua volanul pentru majoritatea acestei călătorii. Realizarea faptului că oamenii, nu interesele speciale, au capacitatea de a orienta lumea către o cale pe care am vrea cu toții să o vedem este cel mai mare pariu al nostru.

Nu trebuie să susținem obsesiv un bloc peste altul, abonându-ne aproape religios la partidele politice, personalități și mărci, ci ar trebui să ne punem de acord asupra unui set de principii și să le sprijinim doar atât timp cât sunt susținute aceste principii.

Atașându-ne de partide politice, personalități și mărci, rămânem inevitabil dezamăgiți. Pe de altă parte, principiile sunt inextinctibile, indomitabile și veșnice. În jocul de geopolitică aflat în desfășurare, dacă vrem vreodată să rupem în sfârșit rotirea continuă a roții istoriei, trebuie să încetăm să-i urmăm pe cei ale căror mâini rotesc acea roată și să urmăm principiile care conduc mereu și pentru totdeauna înainte.

Când Rusia, China și restul BRICS se pronunță pentru suveranitatea națională, non-intervenționismul și expansionismul non-militar, ar trebui să le aplaudăm nu pentru că sunt pur și simplu BRICS, ci din cauza principiilor pe care le susțin. Când ei nu reușesc să facă acest lucru, trebuie să-i condamnăm la fel de vocali.


Genul articolului: ANALIZĂ

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

The Black Year 2020 – Războiul hibrid al Occidentului pentru redefinirea centrelor de putere. Eurosceptipticismul provocat de falimentul UE și noua alternativă EURASIA (1)

Geniul pustiu al lui Eminescu este și azi realitate. Tragicomedia lansată de Maia Sandu este de fapt o artă teatrală pusă în pagini electorale