in ,

Eternul primar, ministru și lider de partid. Drumul spre glorie sau decădere? (2)

Open News Platform – Știrile începând de azi

      

video


Chișinău, articol actualizat/26 decembrie 2019/Republikaplus/Analiză – Andrei Năstase. Un personaj deopotrivă iubit și huiduit în scena politicii moldovenești. Se vrea politician, primar, ministru și lider de partid. Cu certitudine într-un stat totalmente democratic nu le poți avea pe toate, însă îți poți urma calea în încercarea de a merge aproape drept pe drumul tău spre glorie sau decădere.

Andrei Năstase este probabil primul primar ales în istoria Moldovei de la independență, ce peste noapte află că de fapt nu e primar. Însă norocul îi surâde, și odată cu preluarea puterii politice de către alianța PSRM-ACUM, ajunge să ocupe fotoliul de la Ministerul Afacerilor Interne. Cu gânduri bune, îi reușește prima sa realizare. Instalează un Crucifix, chiar în incinta ministerului.

Revino la: Bucuria lui Andrei Năstase din seara zilei de 3 iunie 2018 și declanșarea stării de isterie a politicianului după aflarea veștii din 19 iunie 2018 –  Apasă aici pentru a citi prima parte a acestui articol

Andrei Năstase nu se oprește aici. La scurt timp după instalarea Crucifixului, acesta renunță la funcția de ministru. Își dorește să devină din nou primar de Chișinău. Pentru a doua oară. De fapt primarul ales deja primar, dorește să devină din nou primar.

În amalgamul evenimentelor, înregistrat în cursa pentru câștigarea alegerilor locale din 20 octombrie 2019, Năstase primește o veste neașteptată. Curtea de Apel Chișinău a validat pe 08.10.2019, mandatul de primar al fostului ministru de interne și a casat hotărîrea judecătoriei Chișinău din data de 19 iunie 2018, prin care a fost anulat rezultatul alegerilor locale noi din 3 iunie 2018.

Nici un beneficiu însă. Pentru că între timp mandatul de primar obținut de Năstase la alegerile locale noi din 3 iunie 2018 a fost anulat…sau nu. Minunea care stă să apară de la CEDO, poate fi evitată. Minune din minune regăsim doar în Cartea Sfântă, însă cum Moldova este considerată de unii o țară de minune, orice pare imposibil, poate fi posibil.

În cazul unei decizii favorabile din partea Curții Europene a Drepturilor Omului care a început să examineze în august 2019, dosarul depus de Andrei Năstase privind invalidarea rezultatului alegerilor din 3 iunie 2018 de la Chișinău, situația va fi cu totul penibilă.

Decizia CEDO vine în favoarea lui Năstase. Și are caracter obligatoriu. Chișinăul va avea 2 primari. Un primar votat și validat, Ion Ceban plus un primar ce va trebui reânscăunat primar, Andrei Năstase. Totul în țara minunilor Moldova.

Andrei ar fi putut deveni Năstase primarul care a fost deja primar. Însă destinul l-a păcălit din nou pe veșnicul plimbăreț Andrei Năstase. Politicianul a făcut primul pas către infern imediat după au fost anunțate rezultatele, ca urmare a alegerilor locale generale, desfășurate duminică, 20 octombrie 2019. Ion Ceban a acumulat 40,16% din voturi, iar Andrei Năstase 31,09%.

Pentru prima dată în istoria de după 1990, electoratul de dreapta a fost scindat de către 6 partide unioniste care au încercat să exploateze votul popular, pe un segment ce nu poate depăși 20% din opțiunile de vot.

La scurt timp după exprimarea votului și publicarea rezultatelor oficiale ale primului tur de scrutin electoral toate aceste formațiuni politice de centru-dreapta ori unioniste au acumulat împreună aproximativ 17 procente.

Un vot negativ a fost înregistrat de către Vladimir Cebotari, candidatul Partidului Democrat, care a reușit un scor de 2,44 %

La diferență de o zi, luni, 21 octombrie 2019, socialistul Ion Ceban a făcut prima ofertă postelectorală Blocului Politic ACUM. Anume formarea unei coaliții în Consiliul Municipal Chișinău oferindu-i lui Năstase 2 viceprimari care să fie numiți de ACUM și deasemenea președintele Consiliului să fie tot din partea Blocului Electoral ACUM.

Propunerea din partea lui Ion Ceban a fost una totalmente generoasă pentru Andrei Năstase.

Clasat pe primul loc PSRM a obținut 22 de mandate dintr-un total 51 în Consiliul Municipal, în timp ce ACUM a acumulat un număr de 19 mandate. Partidul Liberal condus de Dorin Chirtoacă – 3 mandate de consilieri, Partidul Democrat – 2 mandate și Partidul Politic Șor – 2, Partidul Unității Naționale – 1 mandat, Mișcarea Forța Nouă – 1, iar Partidul Comuniștilor – 1 mandat de consilier.

Excentricul Andrei Năstase nu s-a grabit să o accepte. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr i-a replicat socialistului Ion Ceban că a lucrat împreună cu justiția lui Plahotniuc, în scopul invalidării alegerilor locale noi din date de 3 iunie 2018, pe care chiar el, Năstase, le câștigase.

Pe 3 noiembrie 2019, s-a desfășurat al 2-lea tur de scrutin electoral pentru alegerea primarului de Chișinău. Candidatul socialist Ion Ceban îl învinge pe adversarul său Andrei Năstase, iar după numărarea voturilor și publicarea datelor de către Comisia Electorală Centrală, sunt declarate și cifrele oficiale. Ion Ceban – 52, 39%, Andrei Năstase – 47,61%.

Cu victoria în mâinile sale, Ion Ceban devine primul primar al capitalei, membru al unei formațiuni politice de stânga. Pentru prima dată de după declararea independenței statului moldovenesc.

Pe analiza temei se poate constata că Ceban și-a conturat un avantaj clar în fața contracandidatului său în special datorită faptului că socialistul nu a pus accent în campania electorală pe apartenența politică.

Segmentul dur al electoratului orientat către aripa stângă a politicii moldovenești, a acceptat chiar și această idee lansată de Ceban în campania electorală privind distanțarea acestuia de Partidul Socialiștilor. Ceban și-a asumat riscurile la care a fost expus prin nuanțarea mesajelor sale electorale, fiind taxat de susținătorii săi cu opțiuni clare proruse. Așa se explică faptul că în ambele tururi de scrutin s-a înregistrat o prezență relativ scăzută la vot 36,05 (primul tur) respectiv 37,78 (turul 2).

Ion Ceban a pierdut voturi pe segmentul de stânga, dar a câștigat simpatia alegătorilor de dreapta, proeuropeni.

Ceban a știut să joace cartea câștigătoare. Declarându-se Un Primar al tuturor, Ion Ceban a atras de partea sa atât o parte a electoratului cu viziuni unioniste cât și o parte a electoralului ce și-au exprimat în primul tur votul pentru alte partide politice de dreapta.

În ecuație se observă că socialistul a profitat și acea dezbinare creată de partidelele unioniste care nu au reușit să identifice un candidat comun pe care să îl susțină pentru aceste alegeri locale.

Într-o societate dezbinată în special pe criterii geopolitice în care persistă haosul, strigătul de reconciliere lansat de Ceban a avut efectul preconizat.

Un alt argument este acela că socialistul s-a axat în campanie, pe problemele reale ale cetățenilor capitalei. Ceban a demonstrat că toate proiecte necesare chișinăuenilor erau încă demult identificate.

Așa că Ceban a venit în fața auditoriului cu explicații cum și când acestea vor fi implementate și cel mai important este că a argumentat care sunt sursele de finanțare. La fiecare dezbatere publică ori televizată, Ceban a fost blindat cu cifre exacte și soluții garantate.

Andrei Năstase nu a știut să echilibreze balanța în scop favorabil pentru a câștiga lupta. Rău pregătit și îndrumat de echipa de consultanți, Năstase se prezenta de fiecare dată cu foi de pe care citea propuneri fanteziste pentru alegători, enumerând mai multe probleme cu care se confruntă cetățenii capitalei, precum un elev de școală primară cu rezultate slabe la învățătură.

Același Andrei Năstase, în aparițiile sale televizate încerca de fiecare dată să se autovictimizeze, argumentând că i s-a furat victoria din alegerile noi de pe 3 iunie 2018 de către Ion Ceban împreună cu Vlad Plahotniuc.

Un alt pas greșit al lui Năstase este acela prin care s-a înjosit el însuși cu acele atacuri la persoană ce îl vizau în mod direct pe Ion Ceban. Iată cum Năstase singur a pierdut alegerile datorită caracterului cu tentă de isterie dusă uneori către paranoia.

Singur, Andrei Năstase arunca de fiecare dată cu noroi în oricine încerca să nu fie de partea lui. Vlad Plahotniuc, Igor Dodon, Ion Ceban și mulți alții au fost spurcați de excentricul politician. Iar de fiecare dată Năstase susținea că i se fură victoria. Mereu și tot mereu….Și iarăși tot așa…i se fură victoria.

Eternul primar a mers aproape permanent pe un drum presărat cu aplauze dar și huiduieli. Politicianul este unul dintre cei mai conflictuali lideri de partid din politica moldovenească.

Au fost cazuri când Năstase a bruscat jurnaliști, a adresat cuvinte murdare unor cetățeni care nu doreau să îl asculte la întrunirile electorale și a avut incidente cu forțele de ordine. Un comportament de politician dintr-un stat tribal. Nimeni nu contestă faptul că Năstase este un personaj agresiv și se angrenează în diverse provocări pentru a-și atinge scopurile.

Însă agresivitatea de care a dat dovadă Andrei Năstase, a atins cote alarmante, fapt remarcat de comentatorii din spațiul public, de analiști politici dar și de unii membri ai societății civile.

Conduita lui Andrei Năstase și modelul comportamental al acestuia este unul dezonorant atât pentru societate dar și pentru cariera sa politică care se va prelungi probabil.

Nimeni de fapt nu mai înțelege cine este și ce vrea Andrei Năstase. Iată cum, în anul 2018, liderii unor formațiuni politice din România și-au declarat susținerea pentru candidatul Platformei DA (video).

Aici intervine un semn de întrebare. De ce unii politicieni români și-au dorit să fie alături de un candidat de la Chișinău care cu puțin timp în urmă, împreună cu partenerii săi de proteste de atunci, Igor Dodon și Renato Usatîi, și-a exprimat dezacordul pe tema vectorului european al Moldovei prin celebra expresie ,,să punem batista pe țambal,,.      

video

De aici reiese că liberalii români și-l doreau pe Năstase primar de Chișinău pentru a stopa vectorul european chiar din fruntea Capitalei. Iar cum PNL România care este sub directa coordonare a președintelui român Klaus Iohannis, iată putem observa cel puțin un mic aspect a acestui joc geopolitic, pe filiera românească situată desigur doar cu statut de pion pe tabla de șah.

În Moldova lucrurile stau totuși diferit. Realitatea pare a fi alta. Andrei Năstase a fost probabil cel mai huiduit lider de partid de pe meleaguri moldovenești. Au fost momente când aproape că a fost alungat de participanții prezenți la întruniri electorale.

În opinia acelui segment de electorat care se declară total împotriva sa, Năstase nu este tocmai prințul pe cal alb care vine să salveze Moldova. În precedenta campanie pentru alegerile parlamentare din 20 februarie 2019, Năstase a fost întâmpinat mai mult cu ură decât cu brațele deschise. Năstase nu a evitat să răspundă la toate aceste critici ale contestatarilor săi, ceea ce relvă personalitatea sa de tip coleric.

Andrei Năstase întâlnire cu alegătorii: Te-am votat, dar tu ne-ai vândut”

Seria de evenimente în care este implicat Năstase continuă, iar cei care nu îl agrează pe eternul candidat, își exprimă public nemulțumirea.

Năstase luat la rost de alegători: “De unde vin milioanele de pe conturile bancare?”

Apoteotic și greu de înțeles, poate chiar exagerat este un mesaj ce vine din partea unui tânăr. Acesta se exprimă liber însă puțin cam dur pentru cei ce îl privesc.

Cert este că Andrei Năstase este iubit și blamat în același timp, însă orice călător prin lume are drumul său. Un drum spre glorie sau decădere.

Genul articolului: ANALIZĂ


Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com
video/telegraph.md/youtube.com
articol/republikaplus

Eternul primar, ministru și lider de partid. Drumul spre glorie sau decădere? (1)

SURSE: Andrei Năstase a fost distrus de o femeie. Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr (1)