in ,

Geniul pustiu al lui Eminescu este și azi realitate. Tragicomedia lansată de Maia Sandu este de fapt o artă teatrală pusă în pagini electorale

Open News Platform – Știrile începând de azi


Republikaplus/Analiză Tragicomedia lansată de activiștii Partidului Acțiune și Solidaritate privind dezbaterile din primul tur al alegerilor prezidențiale se transformă pas cu pas într-o telenovelă de mahala. Este simplu de observat cum domnișoara Maia, nu poate elabora nici cel mai prost scenariu al unui film la care probabil nu privesc nici persoanele care iubesc curcubeul la ei acasă.

Dacă pînă nu demult activiștii galbeni umblau pe la poarta instituției prezidențiale pentru a lipi bannere cu mesajul Dodon nu fi fricos, vino la dezbatere!, ACUM se dovedește că femeiușca diabolică minte probabil și în somn.

DA, probabil Maia Sandu este un izvor nesecat de minciună. Iar dacă femeiușca consideră că votanții săi sunt ușor de păcălit, cei care încă mai gîndesc coerent observă cum de fapt încercarea de amăgi populația este emanată de gălbejorii care umblă bezmetici pentru a face propagandă în favorea miresei rămasă fără mire.

Se pune întrebarea: Cum poți avea încredere în Maia, dacă chiar ea a refuzat să participe la dezbaterile cu ceilalți contracandidați?

ACUM în turul 2, miresica care și-a găsit primul poțențial mire Dorin și un al doilea potențial pretendent pentru o idilă ascunsă acest Andrei, iar pe un cal alb olecă chior și oleacă schiop (spun unii comentatori!!) vine din urmă cu o năframă în vârf de băț Renato, un autentic maestru al cuvintelor, acel настоящий волшебник care dispare și apare la locul și momentul oportun. Neștiind încotro s-o apuce și pe cine să aleagă, Maia Sandu și-a dat jos vălul negru și a fugit din BISERICĂ.

Și Dorin și Andrei și-au declarat public susținerea pentru Maia, un fel de curtoazie politică de la un burlac fără perspectivă, de la un aventurier ce se vrea a fi un mare războinic, un fel de Genghis Khan al vremurilor noastre și un al treilea maestru al combinațiilor care în momentele când vrea să fie auzit recită discursuri din copacul aflat în fața clădirii președinției.

Invitată de staff-ul de campanie al socialiștilor să participe la dezbaterile televizate, Maia a fugit de dezbateri cu traista plină de promisiuni aruncate practic în spațiul public în încercarea de a demostra electoratului că ea va fi salvatoarea nației.

De ce fuge Maia Sandu de dezbaterile televizate în care ar trebui să aibă curajul să îl înfrunte pe Igor Dodon?

Probabil pentru că nu are ce spune. Față în față cu Igor Dodon, contracandidatul Maia Sandu ar putea fi cel mult o roată de la căruță care desprinsă din ax ar lua-o, bineînțeles, la vale.

Punguța cu 2 bani a Maiei Sandu are o gaură mare chiar în fund iar banuții s-au risipit și tot restul de promisiuni electorale ale miresei fără mire care cu ceva ani în urmă figura cap de listă în ONG-urile Fundației Soros din Moldova, devin din ce în ce mai puțin credibile.

O celebră replică de film rostită de actorul român Gheorghe Dinică ne deschide ochii către o realitate pe care suntem obligați să o observăm. Iată replica:

Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană! Fii profesionist, ce dracu!

Însă povestea Maiei Sandu nu valorează nici măcar cei 2 bănuți din punguța deja găurită.

DA, cerșetoria Maiei Sandu nu are limite. Ea cerșește voturi prin promisiuni irealizabile, însă a promis public că va cerși și la partenerii europeni iar în acest fel va reuși performanța să crească datoria externă a Moldovei.

Un aspect este încă ciudat în această campanie electorală. Mentorul său spiritual Vlad Filat, probabil chiar protectorul Maiei Sandu, încă din 2012 cînd a numit-o în funcția de ministru al Educației, fiind cel care a promovat-o pe Maia Sandu, ar trebui să își declare și el susținerea pentru Maia la aceste alegeri. Tăcere însă, grădinarul Filat doar privește florile și tace. 

Fostul premier Vlad Filat care a trecut deja prin chinurile facerii după ce a fost încătușat și transportat de la Parlament la sediul CNA și apoi în camera de hostel de la Penitenciarul 13 (chiar dacă personal Filat susține că a fost un dosar politic!) pentru fapte de corupție privind implicarea sa în devalizarea sistemului bancar, ezită la moment să își declare susținerea publică pentru Maia.

Prin tîrg se speculează deja ideea lansată în comentariile din mediul online precum că și Vlad Filat împreună cu o ceată de haiduci ce încă îl susțin așteaptă o victorie a Maiei Sandu, ceea ce pentru el ar însemna Go back in business, sau poate chiar o revenire în prima scenă a politicii pentru Vlad Filat.

În stilul său caracteristic EMINESCU face o descriere de geniu chiar în opera sa intitulată GENIU PUSTIU. Au trecut 117 ani de la momentul publicării, însă în societatea actuală, pe harta lumii,  indiferent de țară sau origini, pare că nimic nu s-a schimbat de atunci și pînă în prezent.

Un personaj precum Maia Sandu corespunde aproape în totalitate descrierii ce a fost făcută de Mihai Eminescu, iar fantasmagoriile lansate de Maia Sandu sunt fără umbră de îndoială, o serie de bazaconii prin care se încearcă probabil manipularea electoratului. Nimic concret, nimic clar din gura Maiei, doar vorbe, de fapt o artă teatrală pusă în pagini electorale.

Iată ce spune EMINESCU: Vezi la noi istorici ce nu cunosc istoria, literați și jurnaliști ce nu știu a scrie, actori ce nu știu a juca, miniștri ce nu știu a guverna, financieri ce nu știu a calcula, și de aceea atâta hârtie mâzgălită fără nici un folos, de-aceea atâtea țipete bestiale care umplu atmosfera teatrului, de-aceea atâtea schimbări de ministeriu, de-aceea atâtea falimente.


Genul articolului: PAMFLET

Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

Noua ordine mondială multipolară. Sfârșitul dominației Europei de Vest în contrast cu noile instituții supranaționale create în contextul parteneriatului Rusia-China

Bildungsromanul interminabil. Triunghiul bermudelor dintre Igor Dodon, Maia Sandu și Renato Usatîi