in ,

Pactul Filat-Soros: Libertate lui Filat contra Maia Sandu preşedinte. Incubatorul de lideri ai reţelei mondiale Soros (3)

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, articol actualizat/28 decembrie 2019/Republikaplus/Opinii – Pactul Filat-Soros: Libertate lui Filat la schimb cu Maia Sandu preşedinte. La rândul lor, susţinătorii lui Vlad Filat din PLDM au întors acest favor Reţelei Soros. În lipsa lui Filat preşedintele PLDM a devenit Viorel Cibotaru care activa în conducerea Institutului de Politici Publice, un ONG legat prin toate firele de Reţeaua Soros, inclusiv prin prezenţa în fruntea sa a lui Arcadie Barbăroşie, fostul preşedinte al Senatului Fundaţiei Soros-Moldova.

Viorel Cibotaru, ca preşedinte al PLDM, încheiase în luna iunie 2016 un pact cu alte două formaţiuni de opoziţie, mai exact cu Partidul Platforma Civică Demnitate şi Adevăr (PPDA), condus de Andrei Năstase şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, înfiinţat de Maia Sandu.

Conform pactului, PPDA, PLDM şi PAS s-au obligat să susţină un candidat unic pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Numai că Viorel Cibotaru a rupt unilateral acest pact.

Partidul politic ce fusese condus de Vlad Filat (PLDM) era afiliat la Partidul Popular European (PPE) iar în cursul zilei de 20 septembrie 2016, Viorel Cibotaru s-a deplasat la Strasbourg însoţit de Maia Sandu pentru a o prezenta pe aceasta lui Joseph Daul, liderul PPE.

La ieşirea de la întrevederea cu Joseph Daul, noul lider Viorel Cibotaru a declarat că majoritatea alegătorilor PLDM o susţin pe Maia Sandu iar decizia formală de susţinere a candidaturii acesteia va fi adoptată de Consiliul Politic Naţional al PLDM. (apasă aici pentru detalii)

Partidul rămas loial fondatorului său Vlad Filat, spera ca Maia Sandu odată ajunsă preşedinte, să-l graţieze pe Filat sau să-l scape în vreun alt fel din închisoare. Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr şi-a dat seama că a fost tras pe sfoară.

Liberal democrații conduși de Viorel Cibotaru şi Maia Sandu nu s-au gândit nici o clipă să cedeze în favoarea lui Năstase.

Este posibil ca înţelegerea cu Maia Sandu să vizeze şi alte avantaje politice pentru PLDM, pe lângă salvarea lui Filat. Cert este că scribii credincioşi lui Vlad Filat au susţinut-o pe Maia Sandu în dauna lui Andrei Năstase, pe care acum îl declarau legat de Veaceslav Platon şi de FSB-ul rusesc, asta după ce l-au elogiat luni de zile pe acelaşi Năstase. (apasă aici pentru detalii)

(RP) Iată cum, Maia Sandu și-a dorit să fie continuatoarea idealurilor politice ale PLDM (formațiunea lui Vlad Filat) și probabil să preia șefia partidului. La mai puțin de 3 luni de zile după arestarea preventivă a lui Vlad Filat, Maia Sandu merge la Strasbourg împreună cu Viorel Cibotaru unde se întâlnește cu cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul (un vechi prieten al lui Vlad Filat).

Probabil Maia Sandu nu a ezitat să ceară sprijinul popularilor europeni pentru eliberarea din arest a  lui Filat, care avea urgentă nevoie de sprijin extern.

În ceea ce îl privește pe Vlad Filat, trebuie reamintit că acesta fost arestat preventiv pe 15 octombrie 2015, fiind acuzat de corupere pasiva si trafic de influenta, dupa ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat lui Vlad Filat bani si bunuri in valoare de 250 de milioane de dolari.

Ulterior, Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016, primind o pedeapsă de 9 ani de închisoare.

Vlad Filat s-a declarat atunci nevinovat însă în investigațiile efectuate de experții companiei Kroll privind devalizarea sistemului bancar și dispariția unui miliard de dolari din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost identificate elemente de legătură care conduc către Vlad Filat.

Mai exact, în rapoarte se arată cum Grupul de companii al lui Ilan Shor, fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, a concetrat împrumuturile suspecte de la BEM în patru companii: Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Grup SRL și Voximar Com SRL.

Banii împrumutați de la Banca de Economii prin intermediul a trei companii ce aparțineau lui Ilan Shor au ajuns după mai multe transferuri prin companii offshore, pe conturile firmei Caravita Co, administrată de nepotul lui Vlad Filat, Vladimir Rusu.

Schemele au fost scoase la lumină de Veaceslav Ioniță, care ocupa atunci funcția de președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, de abuz și trafic de influență.

Veaceslav Ioniță a lămurit încă din anul 2014 mai multe aspecte importante privind furtul miliardului. Ioniță spunea atunci că în ziua în care a prezentat un șir de scheme prin care liderul PLDM ar fi implicat în furtul mai multor milioane de lei de la Banca de Economii, firma nepotului lui Filat ar fi luat un împrumit de 28 de milioane de lei de la aceeași bancă.

„Exact în 12 septembrie, firma „Caravita Co” a familiei Filat, pentru că deja este o firmă de familie, a avut tupeul să ia un credit de 28 mln de lei cu un Acord adițional semnat pe 22 septembrie, prin care s-a lăsat drept gaj – un teren arabil. Noi discutăm că se scot banii din BEM și exact în acea zi s-a întâmplat acest lucru. Să întrebați un agriucltor dacă e posibil să gajezi un teren arabil la BEM și să iei 28 mln de lei. Dacă asta nu e trafic de influență pentru 1000 de hectare să iei așa sume mari de bani, atunci eu nu mai pricep nimic în economie”, a declarat Veaceslav Ioniță, într-o conferință de presă.

”Aici deja s-a au făcut contract direct, fără firme offshore. Maximum 10 milioane de lei poți să obții, dar 28 de milioane. Eu cred că povestea asta merge prea departe. Condițiile în care a fost încheiat contractul indică un abuz și trafic de influență și cred că domnul Filat este implicat direct. Nu cred că tânărul acela de 26 de ani (n.r.: Vladimir Rusu – nepotul lui Vlad Filat) este capabil de trafic de infuență”, a mai precizat atunci Veaceslav Ioniță.

Legăturile dintre Vlad Filat și furtul din sistemul bancar au fost expuse în raportul Kroll unde apare și compania Alexus Plus, care împreună cu Proacvacom și încă șapte firme au fost implicate în spălarea banilor de la băncile moldovenești. Creditul neperformant al acesteia, de peste 18 milioane de lei, a fost preluat de compania Roseau, procesul de cesiune al căreia este descris de auditorii Kroll.

Cine este George Soros?

Citiți mai departe: Vlad Filat a numit-o pe Maia Sandu ministru ca să îngroape Istoria Românilor. Produsul tipic al incubatorului de lideri ai reţelei mondiale Soros (4)

Informațiile și opiniile exprimate în unele secțiuni ale acestui articol aparțin sursei – www.ziuaveche.ro

foto/google.com/youtube.com/tv8.md
video/telegraph.md/youtube.com
articol/ziuaveche.ro/republikaplus

Vlad Filat a numit-o pe Maia Sandu ministru ca să îngroape Istoria Românilor. Incubatorul de lideri ai reţelei mondiale Soros (4)

Fostul premier Vlad Filat a încheiat şi el pactul cu Soros. Incubatorul de lideri ai reţelei mondiale Soros (2)