in

SURSE: Partenerii români l-au transformat din prinț în cerșetor pe Andrei Năstase. Săgețile liberale lansate de la București l-au lovit pe Năstase (6)

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 30 decembrie /Republikaplus/Actualitate/Analiză –  Mai multe scenarii circulă în spațiul public cu referire la ce se poate întâmpla în viitorul apropiat pe scena politică moldovenească. Unele voci vorbesc chiar despre o revoluție de catifea, după modelul cehoslovac. Alții opinează că Blocul Electoral ACUM se află actualmente pe marginea prăpastiei și poate fi resuscitat doar cu sprijin din exterior. Există și scenarii în care se discută despre o dinamitare a Blocului și ruperea sa în bucăți. Au apărut și variante ce vorbesc despre o nouă formulă de guvernare PD-ACUM.

Revino la: Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr(5) –  Apasă aici pentru a citi partea a-5-a din acest articol

Prin implicarea unor factori de decizie din Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană (implicit România), Maia Sandu împreună cu partenerii externi l-au convins pe Andrei Năstase să facă o alianță politică cu Partidul Socialiștilor. Așa a luat naștere alianța PSRM-ACUM.

Pe 15 iunie 2019, liderul de atunci al democraților, Vlad Plahotniuc, a părăsit țara, iar guvernul lui Pavel Filip a făcut transferul pașnic de putere.

Vlad Plahotniuc a fost avertizat că i se pregătește un atentat, iar din motive de nesiguranță, politicianul a decis să plece peste hotarele țării. Ulterior acesta și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Democrat.

Ceea ce a urmat a fost un real dezastru pentru Moldova. Ajunsă în fruntea Guvernului, Sandu și-a dat foc singură la căciulă, și a închis o serie de programe sociale și de investiții desfășurate în timpul guvernării democraților.

Maia Sandu a pornit apoi o falsă luptă de dezoligarhizare a țării, de epurare politică sub pretextul eliberării instituțiilor statului din captivitate, însă cel mai important Sandu a dus o luptă corp la corp cu Igor Dodon privind controlul Justiției.

De fapt totul a fost o înscenare. Deveniți parteneri de coaliție, PSRM și Blocul Electoral ACUM au început lupta pentru preluarea instituțiilor cheie ale statului, care în final s-a concretizat cu bătălia privind controlul asupra Justiției. Ambii parteneri de coaliție au încercat partajarea cadrelor și a funcțiilor, însă punctul culminant, a fost numirea Procurorului General.

De aici până la căderea guvernului Sandu a mai fost doar un singur pas. Maia Sandu a făcut mutarea, iar prin asumarea răspunderii pe noile modificări ale legii procuraturii apărute peste noapte, femmeiușca și-a fixat ca scop o preluare forțată a Procuraturii Generale prin subordonarea acesteia de către politic.

Asumându-și răspunderea pe noile modificări ale Legii Procuraturii, Maia Sandu știa de fapt, că va urma demiterea guvernului. Practic, Sandu ori cu bună intenție ori prin acorduri secrete, a cedat puterea executivă, ce a fost preluată ulterior de socialiști, care împreună cu Partidul Democrat au investit noul cabinet de tehnocrați în frunte cu Ion Chicu.

Un rol activ în acest joc politic, a avut și România, cu participarea unor politicieni de la București, iar prin vocile liberalilor lui Iohannis, l-au influențat pe Năstase să intre în alianță cu socialiștii. Astfel, Blocul Electoral ACUM format din Platforma DA și PAS, au creat o majoritate parlamentară, iar Maia Sandu a ajuns să ocupe funcția de prim-ministru în guvernul multicolor PSRM-ACUM.

Considerat o marionetă ușor de manevrat, Năstase trebuia răstignit pentru a pierde susținerea electoratului, iar apoi retrogradat din toate funcțiile.

Trebuie să amintim că în 8 iunie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost investit în funcție, iar l-a scurt timp, în data de 26 iunie 2019, femeiușca diabolică a avut o convorbire telefonică cu Klaus Iohannis, după care în ziua de marți 2 iulie 2019, Sandu și Năstase au fost primiți la București de președintele României.

Iată deci o implicare totală a României în jocurile de putere de la Chișinău. Pe acest traseu politic Năstase a fost manipulat de toți actorii politici interni și externi ce au participat inclusiv și la transferul de putere de după plecarea din țară a lui Vlad Plahotniuc, în momentul în care democrații au decis să renunțe la guvernarnare.

Cel mai important aspect este că Iohannis, s-a implicat în politica de la Chișinău, iar dacă facem abstracție de la regulile diplomației, observăm că președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la nivel declarativ inclusiv crearea unui guvern multicolor format de Partidul Socialiștilor, Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate, și chiar s-a exprimat public în acest sens pe 2 iulie 2019, când i-a primit la Palatul Cotroceni pe Sandu și Năstase.

De fapt Iohannis prin atitudinea și poziția sa a legitimat guvernul condus de Maia Sandu, un guvern falimentar ce a deschis drumul spre un preconizat haos politic care i-a ajutat pe socialiști să preia controlul total al puterii în 14 noiembrie 2019.

Implicarea lui Iohannis nu a fost una întâplătoare. Practic, Iohannis a legitimat guvernul PSRM-ACUM condus de Maia Sandu, știind că există riscul demitereii acestui guvern și preluarea guvernării de către socialiștii proruși.

Iohannis cu siguranță știa ori a intuit ceea ce urmează să se întâmple, însă a acceptat parteneriatul cu Maia Sandu.

Iată cum liberalii de la București, împreună cu Iohannis și prin Maia Sandu, aproape că i-au forțat mâna lui Andrei Năstase să formeze o alianță cu socialiștii proruși, pentru ca Maia Sandu să preia guvernarea în luna iunie 2019.

De fapt Năstase a fost ademenit într-o mare capcană pentru a-i fi distrusă popularitatea, dar principalul scop a fost acela de a se ajunge la acapararea puterii executive de către socialiștii proruși împreună cu Partidul Democrat. Ceea ce a și urmat.

În 12 noiembrie 2019, în ziua dezbaterilor pe moțiunea de cenzură, PSRM alături de parlamentarii Partidului Democrat și-au exprimat votul de neâncredere, iar guvernul condus de Maia Sandu a fost demis.

În ritm alert, la o zi după demiterea guvernului Sandu, pe 13 noiembrie 2019, sub pretextul inventat de socialiștii prorusi ai lui Igor Dodon, precum că vor să mențină stabilitatea statului și să asigure continuitatea actului de guvernare, președintele a semnat decretul privind desemnarea lui Ion Chicu pentru funcția de premier.

Simplu, Igor Dodon avea deja pregătită noua formulă guvernamentală, deci lista cabinetului de minștri și numele prim-ministrului stăteau pe biroul lui Igor Dodon. Pe 14 noiembrie, Guvernul Chicu a fost investit în Parlament prin voturile PSRM alături de parlamenatrii Partidului Democrat.

Cine să-l mai creadă acum pe Iohannis, care a avut în ultimul timp ca temă principală pe agenda politică de la București, lupta anti-PSD, un partid social democrat de centru-stânga.

Practic în România Iohannis a dus un război deschis cu oponetul său politic reprezentant al stângii românești, în timp ce în Moldova, tot Iohannis a legitimat un guvern PSRM-ACUM, condus de partenera sa Maia Sandu, iar în acest fel a dat undă verde pentru a se crea o instabilitate politică, ce a favorizat preluarea Guvernului de la Chișinău de către socialiștii proruși.

Iată cum PSRM, deține în momentul actual administrația prezidențială, prin Igor Dodon, funcția de președinte al Parlamentului, prin Zinaida Greceanîi, cel mai mare număr de parlamentari – 37, guvernul așa zis tehnocrat este format din foștii consilieri lui Igor Dodon, candidatul socialist Ion Ceban a reușit să devină primar de Chișinău, și tot PSRM s-a clasat pe locul doi, obținând un suficient de mare număr de primari la nivel național, în alegerile locale din 20 octombrie și 3 noiembrie 2019. În contextul dat, socialiștii proruși au aproape tot controlul puterii.

Se pun acum întrebările. Președintele Iohannis și-a dorit ca toată puterea de la Chișinău să ajungă în curtea socialiștilor de orientare prorusă? Însă dacă nu și-a dorit acest lucru, de ce a i-a sprijinit pe socialiști, cu mâna Maiei Sandu?

ÎN PREMIERĂ. Nu pierdeți partea a 7-a a articolului de analiză din seria – Cameleonul politic Maia Sandu și infiltrarea sa în rândurile Platformei Demnitate și Adevăr.

Andrei Năstase a știut că Maia Sandu a fost o păpușă manevrată de Partidul Democrat. Marele loser al politicii moldovenești a avut și momente de luciditate în cariera sa politică (7)

Articolul conține informații primite pe surse, ce pot fi în contradicție cu opiniile și politica editorială a redacției. Genul articolului: PAMFLET. Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

foto/google.com/a-tv.md
video/youtube.com/tv8.md
articol/ surse republikaplus

SURSE: Maia Sandu a profitat de gogomanul flușturatic. Femeiușca l-a amăgit pe Andrei Năstase să cedeze conducerea parlamentului socialiștilor proruși (5)

SURSE: Momentul de luciditate al lui Andrei Năstase. Politicianul era conștient că Maia Sandu este un cameleon politic (7)