in ,

Președinte sau Premier? Andrei Năstase țintește către guvernul instalat de PSRM-PD pentru decredibilizarea lui Igor Dodon

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 10 iunie 2020/ 16:50 p.m./REPUBLIKAPLUS –  Scena politică moldovenească este grav afectată de turbulențe majore în anul electoral 2020. Instabilitatea politică poate genera schimbarea guvernelor în timp record, iar reconfigurarea majorității parlamentare se face după modelul unui cazino autentic, unde desigur trebuie să joci, însă perzi sau câștigi. Comportamentul babuinic a unor autointitulați politicieni a fost ridicat la rang de artă și exceleză în politica de stat. Aceste personaje de buzunar nu pot fi realmente politicieni, ci mai degrabă maimuțari (n.r./maimuțar – persoană care umblă cu maimuța prin iarmaroc).

Inițiativa lui Năstase de a se autopropune premier a uimit opinia publică. După un lung drum cu presărat cu spini de trandafir ce i-au înțepat tălpile fine ale liderului Platformei DA, acesta s-a decis că poate profita de momentul politic actual iar anul electoral 2020 îl poate propulsa direct în vârful puterii.

Entuziasmul lui Năstase a atins cote maxime în special după ce Maia Sandu a anunțat public că președintele Igor Dodon este inamicul comun. Mereu indecis de-a lungul carierei sale, Năstase nici la moment nu este ferm convins încotro să meargă. Cu puțin timp în urmă liderul de partid și-a exprimat dorința de a fi susținut de Maia Sandu pentru funcția supremă în stat, visându-se probabil un real contracandidat pentru Igor Dodon în scrutinul electoral pentru alegerea președintelui. Și Alexandru Slusari a confirmat o astfel de variantă, însă a dat de înțeles că Maia Sandu este cea care deține cheia ce îi poate deschide ușa prezidențială sau guvernamentală lui Andrei Năstase.

Acum, Năstase se vrea a fi viitorul premier, iar în context, a pregătit deja textul unei moțiuni de cenzură în scopul demiterii guvernului condus de Ion Chicu. Și bineînțeles așteaptă aprobarea fostei partenere din Blocul ACUM. Un cuplu de excepție ar forma Maia Sandu și Andrei Năstase. Unul președinte, altul premier. Oare ar fi posibil să se întâmple? Puțin probabil. Chiar dacă actuala societate moldovenească este plictisită de negura care sa așterut peste actuala arhitectură a statului, nicidecum dominația unor personaje iluzorii precum Maia și Năstase, nu poate deveni realitate. Moldovenii nu vor da niciodată vrabia din mână, pe cioara de pe gard, iar realitatea a demonstrat că cei 2 foști parteneri din Blocul ACUM, au fost în postura de vânzători de vise și nimic mai mult.

Andrei Năstase vrea un guvern format dintr-un cabinet de miniștri angajat de Platforma DA, și nu este dispus să negocieze funcții cu nici o altă formațiune parlamentară care și-ar exprima votul pentru moțiunea de cenzură, precum PRO Moldova și Partidul ȘOR. Mai pe scurt Năstase vrea o susținere necondiționată deci nu dorește alianțe politice.

„Unii spun da, alții ba în discuțiile pe holurile Parlamentului. Probabil unii așteaptă niște împărțeli. Or, Platforma DA nu face în așa mod politică”, a precizat Andrei Năstase.

O simplă scenă de PR electoral prin care Năstase crede că va câștiga popularitate. Exclus!! Năstase are rolul doar de a provoca confuzie iar în stilul său diversionist, va face probabil jocurile altora și va distrage atenția socialiștilor, cu scopul de a-l disturba în special pe Igor Dodon.

Bucuria lui Năstase este asemănătoare cu acea a unui jolly joker, însă nici de această dată Năstase nu va avea cartea câștigătoare. Asta deoarece un slab jucător în cărți poate câștiga doar din prostie sau dintr-un noroc, însă nici prostia nici norocul nu sunt elemente definitorii pentru un politician. Electoratul a început deja să facă diferența între grâu și neghină, nemaivorbind despre faptul că pe rețelele sociale circulă sute de comentarii prin care publicul se exprimă asupra caracterului demonic al celor doi presupuși politicieni care prin acțiunile sale nu au făcut altceva dezlănțuie focul iadului”  în scurtele momente când aceștia au avut puterea. Alții opinează că atunci când pronunți Maia și Năstase, spui de fapt scandal, pâine și circ politic.”

În ceea ce privește ipoteza alegerilor parlamentare anticipate este clar lipsită de valabilitate în perioada imediat următoare, chiar dacă președintele fracțiunii parlamentare a PDA, Alexandru Slusari vrea să tulbure apele prin discursuri fără esență din care reiese că moțiunea de cenzură elaborată de Platforma Demnitate și Adevăr este doar un instrument care poate arunca țara într-un haos și mai mare, iar în cazul în care aceasta va primi votul parlamentului, același guvern va asigura interimatul.

„Dacă după scrutinul prezidențial vor urma alegeri parlamentare anticipate, înseamnă ca actuala garnitura guvernamentală, fie și interimară, va gestiona Moldova undeva până în aprilie-mai 2021. Toți cei care pledează pentru alegerile parlamentare anticipate în anul curent urmează să spună oamenilor deschis și onest că pentru asta e nevoie ca pentru minim 6 luni țara să rămână fără un guvern plenipotențiar, întrucât doar demisia guvernului și imposibilitatea votării unui alt cabinet de miniștrii provoacă alegeri anticipate”, a spus Alexandru Slusari.

De fapt, orice acțiune de acest gen este îndreptată spre decredibilizarea președintelui Igor Dodon, dar este extrem de important cum Dodon va gestiona situația acestor campanii de denigrare și instrumente manipulatoare pentru a putea întoarce situația ce va fi ulterior creată și a o folosi apoi  în favoarea sa.

Pe un alt plan Igor Dodon trebuie să acorde o atenție deosebită faptului că în timp ce Năstase și Maia sunt aruncați în față pentru a tensiona actuala stare politică, ei sunt doar pe post de marionete, în timp ce se lucrează intens la dezmembrarea actualei majorități parlamentare formată din PSRM și Partidul Democrat. În context, PDM a pierdut 16 deputați (dintr-un total de 30 inițial!!) care au migrat la PRO Moldova sau Partidul ȘOR.

Destructurarea organizațiilor locale ale PDM și PSRM și migrația grupurilor este un alt impediment major pentru președintele Dodon. Deplasarea unor grupuri de aleși locali sau organizații locale ce părăsesc structurile Socialiștilor și a Democraților, trebuie stopată. Ambele fenomene devin extrem de periculoase în acest an electoral, iar Igor Dodon este obligat să găsească soluții sau metode prin care să blocheze acest traseism politic.


Genul articolului: OPINIE PUBLICĂ

Articolul conține informații primite pe surse, ce pot fi în contradicție cu opiniile și politica editorială a redacției. Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com
video/play.md
video/youtube.com/unimedia.info
articol/republikaplus

Ademenit de gustul dulce al puterii Andrei Năstase se autopropune în funcție. De ce Năstase trebuie să devină prim-ministru chiar ACUM?

SURSE: Delirul unor conducători ce manageriază un stat considerat de presa internă tîrgul de sclavi al Europei a debilizat întreaga societate în perioada pandemică