in ,

PRO Moldova-ACUM. Un nou restart al scenei politice ce poate schimba radical arhitectura statului. Igor Dodon este considerat inamicul comun

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 11 mai 2020/Republikaplus/Actualitate/Analiză – Politicianismul venal și chiar uneori inconștient al Maiei Sandu nu mai este astăzi o enigmă pentru electoratul care de-a lungul vremii a fost intoxicat cu idei false sau lozinci populiste lansate în spațiul public. Cu o figură ștearsă ca și potențial om politic de anvergură dar beneficiind de un caracter versatil, pe care l-a dobîndit probabil între anii 2009-2010, perioada cînd a obținut un master la Facultatea Kennedy de Guvernare și Administrație Publică (Harvard Kennedy School), cunoscuta universitate privată situată în orașul Cambridge, statul Massachusetts, SUA.

Egocentrismul Maiei Sandu a generat de cele mai multe ori un comportament deraiant ce stă la baza personalității sale umane, un comportament identificat deseori prin mișcări spontane și haotice, prin mesaje politice de o ambiguitate adusă la extrem.

Probabil este momentul ca Maia Sandu să coboare cu picioarele pe pămînt și să observe realitățile actuale cu care se confruntă societatea moldovenească. Mai multă responsabilitate și reală viziune politică ar fi puncte forte atît pentru Maia Sandu cât și pentru Andrei Năstase.

Realitatea nu este surprinzătoare cînd vine vorba despre declarațiile politice ale Maiei Sandu. Asta deoarece Maia a rupt de fiecare dată barierele ce îi blocau drumul către vîrful piramidei puterii.

O reconciliere între Sandu și Năstase ar fi strict necesară, mai ales că Maia Sandu a profitat de succesul din trecut al lui Andrei Năstase în rîndul maselor populare, încă de la formarea Blocului Electoral ACUM pînă în prezent, când fostul partener Andrei a ajuns un simplu consilier local la Primăria Chișinău.

Acum, în 2020, Andrei Năstase are din nou aspirații înalte și vrea cu orice preț să intre în cursa prezidențială. Pe bună dreptate. Maia Sandu trebuie să își respecte cuvîntul. De aceea Năstase i-a reamintit deja fostei partenere Maia, două momente.

Primul, cel din 2016 cînd liderul Platformei DA s-a retras din cursa electorală pentru a o susține pe Maia cu scopul de a intra în turul doi de scrutin alături de Igor Dodon.

Al doilea moment, probabil cel mai important este cel din 2019, cînd Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au susținut-o pe Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru în alianța parlamentară a Socialiștilor și a Blocului ACUM (Alianța PSRM-ACUM).

Platforma Demnitate și Adevăr are nevoie de un candidat propriu la alegerile prezidențiale ce ar urma să aibă loc la sfîrșitul anului curent (2020), iar cel mai potrivit pentru o eventuală confruntare cu Igor Dodon este, desigur, Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA are și motive întemeiate de nemulțumire în privința fostei partenere Maia Sandu.

Politicianul a reiterat că în vara lui 2019, a avut o înțelegere cu Maia Sandu, anume de a o înainta la funcția de prim-ministru din partea Blocului ACUM în schimbul unui acord verbal al acesteia precum că Partidul Acțiune și Solidaritate va susține candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la alegerile prezidențiale din 2020.

În aparițiile media Andrei Năstase a subliniat clar că și-ar dori să fie susținut de Maia Sandu pentru alegerile prezidențiale din acest an. Năstase a ezitat totuși să precizeze care sunt variantele în ceea ce privește suportul și susținerea sa pentru cursa electorală din 2020.

În primul tur de scrutin există probabilitatea de a exista un candidat unic din partea forțelor politice de pe eșichierul de dreapta, a celor cu viziuni proeuropene și desigur cu susținerea publică oferită de alte formațiuni politice extraparlamentare ce promovează unionismul proromânesc, însă la moment nu există nici o certitudine că anume acest candidat unic va fi Andrei Năstase.

Dacă va fi Năstase acel candidat unic vom vedea în viitorul apropiat. Cert este că Maia Sandu are posibilitatea de a se reorienta către noi formule. DA, Năstase poate fi contracandidatul lui Igor Dodon, în cazul în care ne vom axa pe varianta unei noi majorități parlamentare formată pînă la (sau nu!!) alegerile prezidențiale.

Partidul Democrat nu poate fi exclus încă din ecuație. Democrații pot schimba majoritatea în Parlament în cazul în care nu riscă să rămână fără parlamentari, după ce și alții vor migra către PRO Moldova.

Chiar dacă democrații la moment se află într-o coaliție cu socialiștii lui Igor Dodon și alte formule sunt posibile. O nouă ecuație a puterii poate avea valabilitate în acest moment.

Formarea unei extinse majorități parlamentare alcătuită din PDM (Partidul Democrat), PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate) și PRO Moldova cu susținerea Platformei DA.

O astfel de variantă ar redesena întreaga scenă politică, iar zidurile fortificate ale puterii create în jurul lui Igor Dodon, ar putea să se prăbușească.

Guvernul Chicu ar demisiona ori ar fi demis prin moțiune de cenzură iar actuala majoritate parlamentară alcătuită din PSRM și PD nu va mai exista. Zidurile fortificate din jurul cetății lui Igor Dodon se pot prăbuși. Socialiștii ar putea pierde puterea parlamentară, iar deasemenea, vor pierde și puterea executivă (Premierul și actualul cabinet de miniștri).

O formulă parlamentară PDM-PAS-PRO Moldova cu susținerea Platformei DA, ar fi o premieră pentru Republica Moldova. Ar da startul formării unui nou guvern de uniune națională.

Actualmente democrații mai au încă un centru de putere focalizat pe fostul premier Pavel Filip însă dacă trendul migrației deputaților democrați către PRO Moldova ia amploare, PDM poate rămîne fără fracțiune parlamentară (mai puțin de 5 deputați), nemaivorbind de faptul că pot avea loc în perioada imediat următoare și alte plecări din PDM, moment după care se poate vorbi despre o reformulare.

În cazul în care democrații lui Pavel Filip vor reuși să strâgă rândurile și să stopeze plecarea și altor deputați, PDM poate să mențină în continuare actualul guvern condus de Ion Chicu până după alegerile prezidențiale din toamna anului curent, însă în varianta înaintării unei moțiuni de cenzură de către Platforma DA, la votul moțiunii există și probabilitatea demiterii guvernului, ceea ce înseamnă că Igor Dodon va pierde puterea executivă înainte de organizarea alegerilor prezidențiale.

Dacă Maia Sandu împreună cu Andrei Năstase ar lămuri divergențele apărute, Blocul ACUM s-ar putea reconsolida, iar în rezultat vom avea o nouă coaliție.

Formula PDM-PAS-PRO Moldova cu susținerea Platformei DA se simplifică, iar fără sprijinul PDM, devine coaliția PRO Moldova-ACUM, apare o nouă majoritate parlamentară și un nou Executiv.

PRO Moldova-ACUM poate da un nou restart scenei politice și schimba radical arhitectura statului. O coaliție parlamentară puternică alături de un guvern de uniune națională. Ar fi momentul ideal pe care electoratul îl așteaptă. Stabilitate politică, efort maxim pentru a sprijini economia, reforme, politică externă echilibrată și aplicată.

Cu o experiență politică acumulată de-a lungul vremii, Andrian Candu ar putea fi varianta corectă pentru funcția de prim-ministru într-un guvern în care portofoliile ar urma să fie ocupate pe criterii de competență.

Chiar și pe aripa stîngă, deputații Partidului Politic ȘOR ar putea vota un guvern condus de Andrian Candu. Asta deoarece inamicul comun este acum Igor Dodon, după cum a afirmat Maia Sandu. Aparent, Igor Dodon este Președintele care aproape rămîne fără aliați pe scena mare a politicii.

Liderul PRO Moldova poate fi soluția perfectă pentru funcția de premier, iar cunoscînd calitățile politicianului Andrian Candu, un guvern susținut de o majoritate parlamentară ar excela în aceste condiții ce pot fi create.

Probabil este încă devreme să punem în discuție publică scenarii ce îl dau pe Andrian Candu drept favorit pentru ocuparea funcției de premier, însă cu certitudine calitățile native și dobîndite plus experiența sa acumulată îi oferă dreptul de a fi probabil un prim-ministru de excepție.

Este imposibil de neobservat faptul că Andrian Candu a urcat pas cu pas aproape toate treptele ierarhice pentru a deveni politicianul care poate tinde acum către vîrf. Bun orator, Andrian Candu se distinge prin superioritate și la capitolul diplomație, este un om politic de acțiune, și cel mai important, Andrian Candu a demonstrat permanent pe parcursul carierei sale că este omul care poate produce rezultate. Liderul PRO Moldova are un caracter puternic, este realmente un adevărat political performer  care pune accentul pe eficiență.

Maia Sandu și Andrei Năstase își pot redobîndi credibilitatea pierdută în rândul electoratului în cazul în care vor opta pentru o astfel de formulă politică. Tematica reconcilierii și a unor guverne de uniune națională sunt întotdeauna subiecte sensibile pentru cetățeni, care pot conduce către emoții pozitive în psihologia mulțimii, a electoratului.

Nu este exclus nici declanșarea anticipatelor, însă alegerile parlamentare anticipate ar presupune costuri imense într-un moment actual care nu este favorabil.

Nu este nici convenabil pentru actuala componență a Parlamentului și a formațiunilor parlamentare plus că nu este momentul oportun pentru organizarea anticipatelor.

În cazul unei largi coaliții în Parlament cu sprijinul Platformei DA, noua formațiune politică desprinsă din Partidul Democrat și intitulată PRO Moldova este o bună alternativă pentru Maia Sandu. Mai ales că Andrian Candu este un politician cu un raiting în creștere.

Printr-un scurt remember observăm cum Andrian Candu și PRO Moldova s-au desprins din Partidul Democrat, formațiune politică care a reușit să intre în prima scenă a politicii cu un număr mare de parlamentari sub conducerea lui Vlad Plahotniuc, iar în prezent se dovedește că fostul lider al democraților nu a fost nicidecum răul cel mai mare așa cum au fost influențate masele populare să creadă. Drept vorbind, nu a fost nici un rău, ba chiar a fost un politician axat pe idei de maximă eficiență în scopul dezvoltării statului și a creșterii nivelului vieții cetățenilor.

Oamenii încep deja să-l regrete pe Plahotniuc care a condus cu o mână forte și și-a dovedit calitățile unui lider autentic.

Este de remarcat că în perioada în care politicianul Plahotniuc se afla la conducerea Partidului Democrat au fost lansate numeroase programe sociale, pensiile au crescut, au fost reabilitate drumuri rutiere în multe raioane ale republicii, au fost lansate programe medicale precum Un Doctor pentru tine, au fost direcționate fonduri pentru reconstrucția de grădinițe, școli în raioane. Acestea sunt doar cîteva exemple din realizările ce au la bază un set de măsuri eficiente, axate pe principiul cauză și efect, datorate viziunii politice a lui Vlad Plahotniuc.

Să ne amintim cum începînd cu cu 1 decembrie 2018, a fost lansat un nou proiect inițiat de Vlad Plahotniuc, anume la nașterea copilului familiile au fost asigurate cu seturi de primă necesitate pentru fiecare nou-născut prin programul O nouă viață, pentru care în 2018 au fost alocate 5,6 milioane lei. Cutiile cu produse pentru nou-născuţi conţineau haine, păturici pentru copii, seturi de lenjerie de pat, scutece, produse de igienă necesare în primele luni de la naştere, jucării de pluș și o saltea, toate produsele fiind de producție autohtonă.

În doar două luni de la implementarea Programului O nouă viață peste 5500 de cutii cu bunuri de necesitate pentru nou născuți au fost oferite proaspeților părinți. Programul a fost stopat la 1 iulie de ministrul sănătății Ala Nemerenco în timpul guvernului condus de Maia Sandu, urmînd să fie reluat sub formă strict de ajutor financiar.

De asemenea Vlad Plahotniuc a derulat diverse programe de ajutorare a unor familii sărace, a mamelor la naștere, a familiilor cu mai mulți copii, programe desfășurate prin intermediul Fundației Vlad Plahotniuc Edelweiss.


Genul articolului: ANALIZĂ

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com/youtube.com/a-tv.md/agora.md
articol editat de / analiștii republikaplus

Mișcarea Politică UNIREA. Alianța unioniștilor Chirtoacă, Munteanu și Pavlicenco. Adevărați idoli fără nume ai poporului moldovenesc (2)

Socialismul de tip sovietic-asiatic în viziunea eternului bullyboy. Andrei Năstase a anunțat că Igor Dodon va fi istorie