in ,

Proiectul Mișcarea Politică UNIREA. O nouă alternativă politică elaborată de ideologi ai jocurilor de putere (1)

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 15 ian./Republikaplus/Opinie Publică – Un nou scenariu se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 2020. Exista deja multiple variante în acest an electoral pregătite de acei ideologi care participă la elaborarea unor întregi strategii. Iar cum politicienii moldoveni au aproape permanent un stindard (n.r./ steag de război, simbol de luptă, de înfrățire) cu care pornesc în lupta pentru putere, imposibilul poate deveni oricând posibil.

Scrutinul electoral pentru alegerea președintelui, ce urmează să aibă loc în toamna acestui an declanșează adevărate războaie politice, uneori fară a se ține cont de riscurile la care este supusă societatea.

Centrele de putere și cercurile de influență care dictează, abrogă ori inițiază sau suspendă deciziile factorilor constituționali, activează la capacitate maximă în preajma alegerilor prezidențiale. În laboratoarele puterii sunt creionate și coordonate toate mișcările ce urmează să aibă loc în scena politică. Implicarea factorilor de decizie externi este desigur inevitabilă.

Ne vom opri însă doar asupra unuia dintre posibilele scenarii ce va da naștere unui nou proiect politic. Unificarea forțelor proeuropene și a celor cu viziuni unioniste. Proiectul Mișcarea Politică UNIREA.

Noul proiect pare a fi de fapt o tentativă de a păcăli din nou electoratul. Este extrem de important să constatăm cine sunt autorii unui astfel de scenariu, cine sunt cei care au pus bazele acestui proiect, cine sunt finanțatorii, cine sunt cei ce stau în umbra acestor personaje politice precum Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu sau Vasile Costiuc. Este important de aflat cine sunt acei coordonatori din exteriorul țării care se vor implica și vor sprijini acțiunile acestor unioniști.

Pe rețelele sociale au apărut deja scurte comentarii despre reunirea unioniștilor, aceștia fiind considerați drept o trupă de expirați care vor să profite de o nouă oportunitate. Însă pentru început va trebui să ne reamintim cine sunt liderii formațiunilor politice care și-au unit forțele pentru a reaprinde flacăra unionismului.

Există o asemănare izbitoare între evenimentele din viața reală și discursurile stiințifico-fantastice ale unor autointitulați politicieni moldoveni. Specific unei părți a societății actuale, stilul de potlogar îmbrăcat în haine de ilustru povestitor a devenit un exemplu pozitiv pentru auditoriu, fix așa cum cei mai slabi actori ai scenei politice încearcă prin nuanțarea mesajelor lansate public, să ducă în eroare o parte a electoratului. Este deja o certitudine, mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană, deci iată cum, nu doar cerșetorii străzii așteaptă pomana trecătorilor, deoarece prin tehnologia avansată s-a reușit clonarea profilului de cerșetor stradal adaptându-l la profilul de politician.

Așa au apărut probabil primele clone politice care se cred adevărați politicieni, umbriți de acțiunile lor devastatoare din trecut.

Marți, 15 ianuarie 2020. Ce să vezi? Nu este o zi obișnuită de iarnă. Asta deoarece încălzirea globală și utilizarea armelor climatice ne-au lăsat și fară anotimpul rece. Încet, încet a disparut din peisajul autohton iarna în care omătul se așternea pe ulițele satului sau pe străzile orașelor, iar fulgii de nea loveau în fereastra casei noastre. Însă la Chișinău, fie iarnă, fie vară unii politicieni se îmbracă în haine noi pentru a ne convinge că ei au renăscut precum pasărea Pheonix din cenușă, iar deodată cu ei va reînvia acel unionism ce va deschide calea către unirea statului moldovenesc cu statul vecin.

Desigur, iarna nu-i ca vara, însă dacă zăpada lipsește, se poate arunca cu cenușă în ochii celor care mai cred în povești la gura sobei.

Pe aleea clasicilor, lângă bustul marelui poet Mihai Eminescu un celebru dansator, un fost liberal transformat în USB-ist și un alt fost tânar liberal din vechea armată a lui Mihai Ghimpu alături de alți parteneri prezenți la eveniment precum liberalii Vitaliei Pavlicenco, rostesc mesaje cu iz electoral de la o tribună improvizată. S-a dat startul Mișcării Politice UNIREA.

Dansatorul este bineînțeles fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, renumit deja pentru dansurile sale din garajul petrecăreților.

Chirtoacă necunoscutul redactor al Andreei Marin de la emisiunea de divertisment difuzată de postul național românesc TVR1, probabil a învățat să danseze chiar pe platourile de filmare ale ale show-ului Surprize, Surprize, în 2003 când se afla la București, după care același Dorin și-a exersat calitățile de dansator la Chișinău, în garajul în care a petrecut cu bere, umbrele și cu stropi lansați din jetul de apă.

Chirtoacă a dansat nu doar în garaj, însă a jucat și în hora dosarelor penale. În 2017, a plouat cu dosare penale pentru Chirtoacă & Company. Cercetați în dosare au fost șefi de direcții din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, printre care și viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, dar și fostul edil Dorin Chirtoacă.

Două dosare au fost deschise pe numele fostului primar liberal, primul pentru trafic de influență și corupere pasivă în cazul licitațiilor privind gestionarea serviciilor de parcare cu plată din capitală.

Al doilea dosar penal a fost pornit pentru nerespectarea de către primar a unor hotărâri judecătorești în urma cărora Consiliul Municipal Chişinău urma să le dea mai multor persoane locuințe municipale, însă Dorin Chirtoacă fi ajuns la o înțelegere prin care să li se de bani în loc de apartamente.

Chirtoacă a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin executarea incorectă a zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

USB-istul Valeriu Munteanu, actualul președinte al formațiunii politice Uniunea Salvați Basarabia, are și acesta un trecut tumultos. Munteanu, și el fost liberal, a avut o tentativă eșuată de a prelua preșidenția formațiunii condusă în trecut de Mihai Ghimpu.

Nu i-a mers lui Munteanu să devină șeful liberalilor, deoarece Ghimpu trebuia să-i transfere nepotului său Dorin, conducerea partidului.

Pentru a-i da totuși o șansă și în încercarea de a recâștiga fotoliul de primar pe care îl pierduseră, liberalii Mihai Ghimpu și Chirtoacă l-au aruncat pe Munteanu în cursa electorală a alegerilor locale noi din Chișinău. După primul tur de scrutin desfășurat în data de 20 mai 2018, având o prestanță deosebit de slabă în aparițiile televizate, Valeriu Munteanu a obținut un scor rușinos de 3,61% .

Propunerile fanteziste ale lui Valeriu Munteanu în campania electorală pentru Chișinău i-a uimit pe locuitorii capitalei. Munteanu propunea desființarea Gării Feroviare și înlocuirea acesteia cu o șosea de mare viteză care să traverseze orașul. Gara Feroviară trebuia să fie relocată la marginea Chișinăului.

A lansa ideea că Gara Feroviară Chișinău trebuie demolată și relocată reprezintă o mare lipsă de respect, în special pentru istorie. Asta deoarece Gara Feroviară Chișinău este un monument de arhitectură ce își are originile începând cu sfârșitul anului 1870, după planul arhitectural al lui Ghenrih Lonski, conform wikipedia.org. În 1948 arhitectul Alexei Sciusev alături de arhitectul L. Ciuprin au trasat un nou plan arhitectural pentru reconstrucția totală a gării.

Cu gară sau făra gară dezmembrată și deja aproape falimentată, în Moldova nu este de mirare că există și presupuși politicieni care latră la stele.

Munteanu nu s-a arătat însă deranjat de eșecul suferit în urma alegerilor locale, dar le-a făcut un cadou colegilor săi, care se zbăteau pentru supraviețuire. A părăsit Partidul Liberal și s-a îndreptat către Blocul Electoral ACUM.

La alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie 2019, Valeriu Munteanu a făcut echipă cu Maia Sandu și Andrei Năstase.

În data de 2 ianuarie 2019, Blocul Electoral ACUM, a anunțat într-o conferință de presă numele candidatului pentru circumscripția nr.18 Orhei-Călărași. Acesta a fost Valeriu Munteanu.

Sandu și Năstase l-au trimis pe Munteanu să se lupte cu Ilan Șor. Este clar că fostul liberal nu putea să devină parlamentar, asta deoarece fostul primar de Orhei, beneficia de o mare popularitate.

Însă Blocul ACUM în încercarea de a-i reface imaginea lui Munteanu și ai crește capitalul electoral, l-au trimis într-o circumscripție pe care acesta nu avea nici o șansă să o câștige.

O simplă strategie de PR electoral. Munteanu nu a reușit să fie un contracandidat veritabil în lupta cu Ilan Șor, iar cum la Orhei nu se putea muta gara pentru a se construi drumuri de mare viteză, Munteanu și-a făcut bagajele și s-a întors la Chișinău. Desigur, fără mandat de parlamentar.

Devenind perdant pentru a 3-a oară Valeriu Munteanu a decis că este timpul să se reorienteze din nou. A găsit cheia cu care a deschis ușa unui fost partid politic care luase naștere tot din dezbinarea liberalilor. Munteanu a făcut rapid un rebranding Mișcării Acțiunea Europeană, și a devenit președintele noii formațiuni politice Uniunea Salvați Basarabia.

Mișcarea Acțiunea Europeană, un partid politic care obținuse un scor de 1,22% la alegerile parlamenatre din 28 noiembrie 2010, s-a transformat acum în Uniunea Salvați Basarabia.

Președintele USB, Valeriu Munteanu, a fost ministru al mediului în mandatul de prim-ministru al lui Valeriu Streleț (PLDM, 30 iunie 2015 – 20 ianuarie 2016), mai exact ultimul guvern condus de Partidul Liberal Democrat, care ar fi putut să încerce să îl scape pe Vlad Filat de pușcărie. Însă cu setea pentru gustul dulce al puterii, Vlad Filat a fost arestat pe 15 octombrie 2015, iar în data de 29 octombrie 2015, executivul lui Valeriu Streleț a fost demis prin moțiune de cenzură.

Însă Valeriu Munteanu a continuat să fie ministrul mediului și în guvernul democraților condus de Pavel Filip. Fostul liberal a ocupat fotoliul ministerial până la data de 30 Mai 2017.

Iată cum actualul mare unionist Valeriu Munteanu a făcut parte din două guverne, unul condus de PLDM sub umbrela lui Vlad Filat iar altul de PDM sub umbrela lui Vlad Plahotniuc.

Politicianul Valeriu Munteanu este un puișor crescut în ograda lui Mihai Ghimpu, fostul șef al liberalilor, acuzat public că s-a vândut lui Vlad Plahotniuc pentru o găleată de galbeni și numit de cetățenii republicii Iuda trădătorul (după personajul biblic).

Munteanu poate fi considerat un produs tipic al unui liberalism moldovenesc, care aproape că a încetat să existe. Însă moștenirea lui Ghimpu și două dintre creațiile sale, Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu, vor să renască acum precum pasărea Pheonix. Iată deci cine sunt cei ce își doresc să reaprindă flacăra unionismului.

Mihai Ghimpu, Vitalia Pavlicenco alături de companionii eterni  Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu, Vasile Costiuc numiți de unii internauți lătrători la stele, s-au regrupat acum în proiectul Mișcarea Politică UNIREA.

Sau după cum spun alți comentatori hămăiala poate fi cheia succesului atunci când unii politicieni gândesc că schimbarea stăpânilor este bucuria proștilor.

Este previzibil că o nouă filă de poveste ni se pregătește precum în celebra fabulă Racul, broasca și cu știuca a ilustrului poet moldovean Alecu Donici.

Racul, broasca şi o ştiucă, Într-o zi s-au apucat, De pe mal în iaz s-aducă, Un sac cu grâu încărcat. Şi la el toţi se înhamă: Trag, întind, dar iau de samă, Că sacul stă neclintit, Căci se trăgea neunit. Racul înapoi se da, Broasca tot în sus sălta, Ştiuca foarte se izbea, Şi nimic nu isprăvea. Nu ştiu cine-i vinovat; Însă, pe cât am aflat, Sacul în iaz nu s-a tras, Ci tot pe loc a rămas. Aşa-i şi la omenire, Când în obşte nu-i UNIRE: Nici o treabă nu se face, Cu izbândă şi cu pace.

Rămâne de descifrat o singură enigmă. A fi sau a nu fi UNIREA un film de comedie de proastă calitate, în care actorii promit că vor juca Hora UNIRII pe pământ moldovenesc.

Proiectul Mișcarea Politică UNIREA. Cine sunt personajele politice ce doresc să reaprindă flacăra unionismului (2) –  Apasă aici pentru a citi partea a 2-a din acest articol


Genul articolului: PAMFLET

Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com
video/telegraph.md/youtube.com
articol/republikaplus

Fantomele trecutului o bântuie pe Maia Sandu. Deznădejde în satul natal al premierului care s-a preocupat de promovarea unor maladii satanice

Mișcarea Politică UNIREA. Alianța unioniștilor Chirtoacă, Munteanu și Pavlicenco. Adevărați idoli fără nume ai poporului moldovenesc (2)