in ,

Mișcarea Politică UNIREA. Alianța unioniștilor Chirtoacă, Munteanu și Pavlicenco. Adevărați idoli fără nume ai poporului moldovenesc (2)

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 26 ian./Republikaplus/Opinie Publică – Falsitatea ideilor lansate de personaje politice care nu au nici o legătură cu unionismul a atins un maxim istoric în societatea moldovenească. Un produs al liberalismului lui Ghimpu, numit Dorin Chirtoacă, un alt fost liberal și ministru ce și-a dorit să devină primar de Chișinău, numit Valeriu Munteanu, cel ce promitea chișinăuenilor că va transforma gara feroviară într-o autostradă urbană, alături de un alt fost membru al tineretului liberal crescut de Mihai Ghimpu, acest Vasile Costiuc, cel care își denigra foștii săi colegi în alegerile parlamentare din februarie 2019, numindu-l fost primar penal pe Dorin Chirtoacă, iată s-au reunit acum într-un nou proiect intitulat Mișcarea Politică UNIREA, cu scopul de a convinge populația republicii că ei sunt salvatorii nației și vor realiza într-adevăr Unirea.

Revino la: Proiectul Mișcarea Politică UNIREA. O nouă alternativă politică elaborată de ideologi ai jocurilor de putere(1) –  Apasă aici pentru a citi prima parte din acest articol

Давай ребята, давайте бороться вместе!

Acesta este apelul prin care Costiuc, Munteanu și Chirtoacă i-au atras alături și pe liberalii Vitaliei Pavlicenco, o adevărată luptătoare înflăcărată, care din fostă comsomolistă în perioada Uniunii Sovietice a ajuns să fie începând cu anul 2006 cea mai curată și nevinovată promotoare a curentului unionist proromânesc.

Nu toți cetățenii republicii cunosc cine este Vitalia Pavlicenco. Deci este strict necesar să studiem arhivele trecutului, pentru a afla cum a urcat Pavlicenco pe trepteptele succesului, ce i-au asigurat un viitor luminos.

Vitalia Vangheli-Pavlicenco are un trecut bine ascuns de ochii curioșilor. Născută în satul Grinăuți (raionul Bălți), RSS Moldovenească, Pavlicenco a studiat în satul natal, apoi într-un sat vecin încheiind etapa celor 10 clase.

Tânără, plină entuziasm și ambiție, în dorința sa de afirmare și deschidere de noi oportunități, aceasta s-a înscris în Comsomol – Коммунистический Союз Молодёжи, unde a activat între anii 1967-1981, în conformitate cu datele publicate de wikipedia.org.  

După ce și-a finalizat studiile în cadrul Universității de Stat din Chișinău, Vitalia Pavlicenco și-a început cariera profesională în anul 1977, ocupînd funcția de redactor, responsabil de editarea manuscriselor la Editura Știința. A rămas la editură până în 1985, după care a făcut următorul pas, devenind traducător la Agenția Telegrafică de Informații (ATEM), filială a TASS.

În 1978, la doar un an de la înrolarea sa la Академиия де Штиинце а РСС Молдовенешть, Vitalia Pavlicenco și-a început doctoratul la fără frecvență, la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe, Secțiunea Istoria Limbii și Dialectologia.

În anul 1987, Vitalia Vangheli-Pavlicenco a susținut, fără niciun vot împotrivă (declară ea), teza de doctor în filologie la Academia de Științe.

Ne vom opri asupra primului aspect important din umbra trecutului Vitaliei Pavlicenco. În 1977, pe atunci tânara absolventă a secției de Filologie Franceză din cadrul Universității de Stat din Chișinău, a fost cooptată la Академиия де Штиинце а РСС Молдовенешть. Or, la acea vreme, în plină ascensiune a ideologiei marxist-leniniste, Academia de Științe a Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, avea obligația să fie un instrument de propagandă, ca și parte integrantă a unui stat din componența СССР.

Este deosebit de interesant cum Vitalia Pavlicenco a reușit să se înscrie la un doctorat, în cadrul Institutului de Limbă și Literatură al Academiei de Științe. Asta deoarece, în conformitate cu politica acelor vremuri, nu orice persoană ar fi putut să își îndeplinească un astfel de vis.

Însă cum în perioada Uniunii Sovietice, învățământul era unul de cea mai înaltă calitate (fiind promovați toți tinerii valoroși), pentru a ajunge să pătrunzi în interiorul Academiei de Științe, iar apoi să susții o teză de doctorat la o așa instituție, era impetuos necesar să fii ori geniu, ori exista posibilitatea să fii introdus acolo pe linie de partid. În ultimă variantă cei ambițioși, cei cu anume abilități dezvoltate în timp, alături de cei mai buni specialiști în comunicare erau desigur selectați de una dintre cele mai specializate structuri, și anume Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности (КГБ).

Încă un element de importanță majoră, care ne duce pe drumul vieții Vitaliei Pavlicenco în scopul deslușirii secretelor bine ascunse, trebuie precizat aici.

Vitalia Pavlicenco, în 1977 a reușit să obțină funcția de redactor și responsabil de editarea manuscriselor de la Editura Știința, desigur o editură aflată în directa coordonare a Academiei de Științe a Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești. Iar după cum spun unii contemporani care au trăit și acele timpuri, editura era o adevărată mașinărie de propagandă. 

Pentru a ne convinge de veridicitatea informațiilor, trebuie să privim cu atenție ce fel de volume erau publicate de Editura Știința și ce teme de interes general erau dezvoltate în aceste scrieri.

Da, în ceea ce privește ideile enunțate în textele unor astfel de volume, se poate certifica faptul că există extrem de multe adevăruri istorice relatate aici. Iată doar un citat reprezentativ despre Basarabia, pe care il puteți găsi în imaginea de mai sus:

Sub influența statului rus, care pentru popoarele din regiune, era un stat cu mult mai dezvoltat din punct de vedere economic, a fost grăbit procesul de descompunere a relațiilor feudale și au fost create premize pentru trecerea la un nou mod de producție mai progresist. Relațiile economice strânse stabilite între Basarabia și Rusia Centrală, iar prin portul Odessa și cu străinătatea, au contribuit la dezvoltarea forțelor de producție ale ținutului, au grăbit procesul de dezvoltare al realizărilor noi, capitaliste și au inclus Basarabia în sistemul economic capitalist mondial, ceea ce obiectiv a fost un factor pozitiv. (…) Un mare rol în viața poporului moldovenesc l-a avut și contactul cultural cu Rusia, difuzarea aici a ideilor social-politice ale păturilor progresiste din scocietatea rusă.

Adevărat! Iată cum propaganda rusă nu era un exponent al ideilor false, ci mai degrabă erau publicate realitățile actuale ale acelor momente istorice, probabil chiar un adevăr absolut.

Revenind la viața și tecutul Vitaliei Pavlicenco, această neânfricată luptătoare ce promovează mult mai intens începând cu anul 2006 ideile unioniste, sub umbrela Partidului Național Liberal din Moldova, în 1977 la Editura Știința, Pavlicenco era cea care probabil participa la dezvoltarea, corectarea și redactarea unor astfel de texte propagandistice, verificând cel puțin acuratețea unora dintre acestea. 

Problema în esență nu sunt aceste texte, însă ele reprezintă dovada clară, că din 1977 până în 1985, Vitalia Pavlicenco cu știință sau cu neștiință, nu promova nicidecum limba română, Pavlicenco nu era nicidecum unionistă ci o adeptă și susținătoare a propagandei ruse în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Însă cum o nouă ordine mondială a fost trasată pentru a schimba cursul istoriei, odată cu distrugerea Uniunii Sovietice chiar de la centrul de comandă al acesteia, unii dintre cei care au activat în vechile structuri, era necesar să rămână activi ori în stand by și să se reactiveze când vor primi semnalul, pentru a paricipa în mod direct la noile strategii ce urmau a fi implementate în fostele republici sovietice, cât și în politica globală de către noul actor Federația Rusă.

Regruparea pe plan intern și participarea la viitoarele strategii în viața publică și politică, a fost inevitabilă și datorită setei de putere din interiorul fostelor republici sovietice, dar și din necesitatea de a se proteja unii pe alții.

Înainte de dezmembrarea Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a dat un nou suflu schimbărilor politice interne prin lansarea conceptelor de Glasnost (Гласность) ca și transparență socială sau deschidere către o nou tip de societate și Perestroika (Перестройка), care au devenit două simboluri ale erei lui Gorbaciov. Restructurarea politică în scopul reconstrucției Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și relaxarea cenzurii, au avut efectul neașteptat de reaprindere a sentimentelor antirusești sau naționaliste, perfect controlate în republicile constituente până la înscunărea lui Gorbaciov.

Contextual, rolul unor personaje ca Vitalia Pavlicenco în politica moldovenească de după prăbușirea CCCP, nu este unul întâmplător. Vitalia Vangheli-Pavlicenco s-a integrat perfect în rolul de promoter al noilor curente dominante în societatea moldovenească de după 1991. Dacă în perioada Uniunii, în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a existat un moldovenism autentic întărit de limba moldovenească, imediat după declararea independenței au apărut unele transformări evidente. Moldovenismul autentic a fost înlocuit cu moldovenismul radical iar unionismul proromânesc a devenit principalul instrument propagandistic în timp ce cotele manipulării opiniei publice au crescut dramatic.

Politicienii moldoveni au devenit rapid acei vânzători de vise ce au aprins flacăra unionismului. Cele două curente moldovenismul radical și unionismul proromânesc au fost pregătite și înițiate aproape de finalul anilor ’80 și au început să fie implementate la capacitate maximă imediat după declararea independenței statului moldovenesc (27 august 1991). Începând cu anii 2000, se pregătea deja noul curent ce urma să apară în Moldova, și anume proeuropenismul. Președintele Vladimir Voronin a dat startul ideii de integrare europeană în 2005.

Iată cum Vitalia Pavlicenco urma să devină politician. Nu este vorba aici despre destin. Nu este vorba nici despre popularitatea acestei femei eminamente de neoprit. Este vorba despre rolul său.

După destrămarea CCCP, Vitalia Pavlicenco va ocupa funcția de prim-adjunct al directorului general al Agenției Naționale de Presă Moldova-Pres, din 1990 până în 1994, după care devine redactor-șef la publicația Mesagerul din 1994 până în 1998.

Imediat după înființare, Agenția Națională de presă Moldova-pres, actuala MOLDPRES, a stabilit  relații de colaborare cu Agenția Națională de Presă ROMPRES din România și cu Agenția de știri ITAR-TASS din Rusia.

Autointitulata unionistă Vitalia Pavlicenco  a continuat să urce pe treptele ierarhice. În legislatura 1998-2001, a ocupat un loc de parlamentar din partea Partidului Forțelor Democratice, a fost Secretar al Comisiei pentru securitatea statului și ordinea publică și vicepreședinte al Comisiei pentru Buget și Finanțe și membră a grupului parlamentar delegat la Adunarea Parlamentară NATO, având calitatea de membru al Comisiei economice și Comisiei pentru securitate.

Aceeași Vitalia Pavlicenco, începând din 2001 până în 2003, a deținut și funcția de adjunct al directorului general al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Republica Moldova, iar din 2003 până în 2005 a fost coordonator de proiecte la Grupul editorial Litera.

Vitalia Pavlicenco a activat în Parlamentul Republicii Moldova și între anii 2005-2009, când a fost deputat din partea Alianței Moldova Noastră dar și membră a Comisiei pentru politica externă și integrarea europeană, vicepreședinte al Fracțiunii parlamentare AMN (Alianța Moldova Noastră), după care a devenit deputat neafiliat.

Pe data de 16 decembrie 2006, Vitalia Pavlicenco și-a dat un nou restart în politica moldovenească. La Congresul de constituire a Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco a fost aleasă în funcția de președinte al partidului. Din nefericire acesta a fost momentul care i-a umbrit întreaga carieră politică. 

A candidat de două ori la alegerile locale pentru Primăria Municipiului Chișinău. În 2007 a obținut un scor de 2,19%, mai exact 4696 de voturi, iar în 2011 a reușit un scor rușinos de 0,2 % adică 706 voturi.

În 2016, Partidul Național Liberal, Partidul Popular din Republica Moldova, Partidul Verde Ecologist, Partidul Liberal Reformator și Partidul Democrația Acasă au trimis-o pe Vitalia Pavlicenco în cursa prezidențială în calitate de candidat independent proeuropean și unionist pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, însă Pavlicenco s-a făcut de râs.

Pavlicenco a luptat pe toate fronturile și nu s-a oprit nici într-un moment din drumul său către o gorie care în sfârșit a apus în 2019, odată cu renunțarea la funcția de președinte a Partidului Național Liberal din Moldova.

Și românii au venerat-o pe Vitalia Pavlicenco. Prin DECRETUL nr. 649 din 24 august 2004, Pavlicenco a primit de la statul vecin Ordinul național Pentru Merit.

Însă tot românii au deconspirat-o pe Vitalia Pavlicenco. Jurnalistul Victor Roncea a publicat pe site-ul său documentul prin care se certifică trecutul KGB-ist al Vitaliei Pavlicenco.

Interesant care sunt legăturile dintre UNIONISM și KGB-ism. Dar cel mai mare mister este cum poate fi Pavlicenco după 22 de ani de la intrarea sa în politică, un simbol pentru societatea moldovenească?

Aceeași Vitalia Pavlicenco care acum se află din nou în centrul atenției prin participarea sa în proiectul electoral intitulat Mișcarea Politică UNIREA. 

Давай ребята, давайте бороться вместе! Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu, Vasile Costiuc, Vitalia Pavicenco și alti companioni, toți împreună pentru salvarea unionismului.

Ei se vor a fi adevărați idoli fără nume ai unui popor distrus de mizeria politică și de sărăcie.

Nu ratați următorul articol. Proiectul Mișcarea Politică UNIREA. Cine sunt personajele politice ce doresc să reaprindă flacăra unionismului(3)


Genul articolului: PAMFLET

Deși este axat pe fapte și evenimente reale ce au avut loc, acest articol conține inclusiv texte cu caracter satiric și trebuie interpretat ca atare.

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com
video/telegraph.md/youtube.com
articol/republikaplus

Proiectul Mișcarea Politică UNIREA. O nouă alternativă politică elaborată de ideologi ai jocurilor de putere (1)

PRO Moldova-ACUM. Un nou restart al scenei politice ce poate schimba radical arhitectura statului. Igor Dodon este considerat inamicul comun