in

Reacția stângii la modificarea legii procuraturii. Socialiștii se declară împotriva numirii Procurorului General pe criterii politice

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 6 noiembrie/Republikaplus/Știri –  Socialiștii au reacționat după ce guvernul a decis ca să-și angajeze răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, care presupune ca prim-ministrul să poată decide asupra selecției celor doi candidați pentru această funcție. Concret, Maia Sandu poate alege cele două nume ce vor fi înaintate către Consiliul Superior al Procurorilor.

În opinia PSRM, acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a Procuraturii Generale este inacceptabilă într-o țară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției”.

Socialiștii condamnă o posibilă preluare forțată a Procuraturii Generale prin subordonarea acesteia de către politic, de aici reieșind practic un atac direct la independența justiției.

„Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nici o altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Membrii fracțiunii socialiștilor fac referire și la atitudinea realmente greșită a actualui premier, care își dovedește din nou incapabilitatea de a conduce Guvernul.

„Maia Sandu vine cu o abordare despre care credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declarațiile și acțiunile ei anterioare, de aceea nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul și a livra rezultate populației. Credem însa că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în fața societății cei care îl provoacă.”

Chiar dacă socialiștii sunt total împotriva politizării funcției de procuror general, Maia Sandu a anunțat în cursul zilei că nu va renunța la acest demers, asumându-și orice risc. „O soluție mai bună nu am găsit, ne-am asumat acest risc. Suntem gata să ne asumăm toate costurile, inclusiv căderea Guvernului, dacă așa vor decide socialiștii, să meargă împotriva reformei justiției. Noi suntem gata de alegeri anticipate dacă acesta e prețul pe care trebuie să-l plătim pentru justiție corectă”, a adăugat premierul.

Reamintim că Olesea Stamate a anulat astăzi rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, după care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o nouă modificare a Legii Procuraturii. Premierul vrea să dețină dreptul de a selecta două candidaturi la funcția de procuror, pe care să le propună Consiliului Superior al Procurorilor.

Printr-o analiză obiectivă observăm cum inițiativa premierului Maia Sandu, într-adevăr poate fi comparată cu un atac raider de preluare a procuraturii, nelipsit bineânțeles de perversitate. O decizie prin care Maia Sandu deschide drumul ce duce către o posibilă rupere a alianței PSRM-ACUM, o posibila cădere a guvernului prin moțiune de cenzură și căutarea unei formule de formare a unei noi majorități parlamentare.

Genul articolului: ȘTIRI

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com/a-tv.md
articol/republikaplus

Andrei Năstase, Crucifixul și Preotul-Primar. S-a înfăptuit minunea pentru Blocul Electoral ACUM

Atac raider pentru preluarea forțată a Procuraturii. Maia Sandu deschide drumul către demiterea Guvernului în Parlament