in ,

Renato Usatîi și noul target electoral. Din copacul aflat lîngă clădirea Președenției îl atenționează pe Dodon

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău/Republikaplus/Știri/Analiză – Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru a recurs la un tip de acțiune puțin riscantă pentru a atrage privirile publicului în campania electorală. La întrunirea publică de promovare a partidului politicianul s-a urcat în copac.

Renato Usatîi este departe de vremerile bune cînd reușea să atragă precum un magnet zeci de mii de oameni la un eveniment artistic organizat în Chișinău, însă vremurile se schimbă dar oamenii nu. Dacă spectacolele cu scena plină de artiști și piesele muzicale lipsesc, un proiect simplist și mult mai ieftin poate fi organizat pe scena Teatrului de Operă și Balet. În politică, mesajul electoral este cel ce contează.

“Văd cum pensionarii din Bălți cu lacrimi, ca în lagărele de concentrare, sunt lăsați să treacă pe liste pentru a primi câte un ceai și plăcintă. Încetați să vă bateți joc de oameni. Este Anul Nou, Paștele Blajinilor și multe alte sărbători cu ocazia cărora, timp de patru ani, puteți hrăni oamenii. Nu cumpărați voturile în timpul alegerilor, nu vă bateți joc de oameni, care și așa suferă. Încercați să țineți de proști o țară întreagă. Nu sunt oameni proști în RM, sunt oameni chinuiți, batjocoriți, oameni, care au așteptat schimbări”, a fost unul dintre mesajele rostite de Renato Usatîi.

Prezentarea programului electoral a fost făcută de către Renato Usatîi, alături de candidații formațiunii în Chișinău, și bineînțeles, nelipsind Ivan Diacov.

Renato Usatîi l-a îndemnat pe Președinte să renunțe la campania de discreditare pe care o folosește pentru a-și distruge oponenții politici.

Asta după ce în urmă cu puțin timp în mass-media au apărut mai multe clipuri video compromițătoare în care sunt filmați oamenii de casă ai lui Renato cum împart sume de bani pentru imaginea partidului. În filmulețe apar alți deținători de funcții în partid care primesc banii, dar și persoane ce sunt considerate că fac parte din sfera jurnaliștilor ori a analiștilor politici. Banii ar fi fost transportați cu trenul de la Moscova. În prima reacțiea publică a lui Renato Usatîi imediat după apariția în presă a materialelor video, acesta a menționat aici este implicat Igor Dodon.

În stilul său caracteristic, liderul PN, nu a ezitat să folosească o metodă relativ riscantă pentru ai atrage atenția pentru a doua oară lui Igor Dodon că se folosește de funcția deținută pentru a-și bate joc de oameni.

Renato s-a urcat într-un copac amplasat lîngă cladirea Președenției, susținut și de cîteva sute de oameni și membri de partid.

“Azi Dodon își bate joc de noi (n.r.:Partidul Nostru), mâine își va bate joc de voi, pentru că Dodon este un nemernic”, a atenționat Usatîi.

“Mă adresez reprezentanților partidului PAS, Partidului Platforma DA, Partidului Comuniștilor. Mă adresez tuturor partidelor, împotriva cărora se duce o luptă nedreaptă. Sunt ascunși bani, milioane de dolari cheltuiți pe propagandă”, a punctat Usatîi.

În discursul lui Renato apare și numele lui Vlad Filat. Liderul Partidului Nostru a precizat că știe despre caseta cu informații compromițătoare la adresa lui Dodon, pe care Vlad Filat i-a transmis-o din pușcărie.

Usatîi a mai afirmat că dacă PSRM nu oprește aici campania de discreditare, data viitoare, în fața Președinției vor fi mult mai mulți oameni, de care Dodon nu se va putea ascunde.

Moldova în focul luptei geopolitice a marilor puteri. Vremurile s-au schimbat, ceea ce i-a determinat pe unii politicieni din scena politică moldovenească să își schimbe inclusiv targetul electoral.

În lipsa tinerilor care au migrat masiv peste hotarele țării, un segment de public bine structurat a rămas cel al pensionarilor. Aceștia au voință, unii sunt nostalgici după perioada dezvoltării rapide a Republicii Socialiste Moldovenești în componența URSS, iar alții privesc cu speranță și înceredere către un viitor mai bun care parcă se lasă așteptat la nesfîrșit. Insă cel mai important aspect, ei toți ies la vot, aproape necondiționat.

Datorită unei depopulări masive a țării, nuanțarea mesajului politic către acest segment de audiență electorală, pare a fi una eficientă.

Un al doilea aspect la fel de important este că electoratul din Chișinău la fel cum și în alte raioane ale Republicii, care iese masiv la vot, este cel situat pe segmentele de vârstă 45-64 ani, iar cel mai activi sunt cei cu vârsta 65+, care își exprimă votul în special pentru formațiunile politice de stînga (orientare prorusă). Lupta politică pentru cîștigarea primăriei Capitalei a fost aproape permanent de la independența statului moldovenesc axată pe criterii geopolitice. Chiar și așa, sutele de strategii de campanie elaborate de experți, folosesc elemente relativ simple.

Până nu demult stânga moldovenească acționa cu mesaje populiste. Tema de bază a fost Statalitatea Republicii Moldova. Alte teme secundare au fost pericolul dizolvării statului moldovenesc prin unificare, pericolul românesc, ideea antieuropeană plus o posibilă integrare în EAEU (Uniunea Euro Asiatică).

La momentul actual partidele de stînga (în special PSRM) mobilizează electoratul prin mesaje sociale, de creștere a calității vieții, iar mai nou prin proiecte de reconstrucție și infrastructură. Însă stînga nu se exprimă clar încotro va merge Moldova. Va urma parcursul european avînd drept scop să devină membru al UE (Uniunii Europene) ori va opta pentru un parteneriat politic, economic și strategic cu Estul, cu orientare directă către o posibilă relansare a EAEU.

Relansarea Uniunii Euroasiatice. Există o probabilitate clară a relansării EAEU, în viitorul foarte apropiat, avînd în vedere că platforma economico-politică europeană (UE) trebuie să aibă un început și un sfîrșit (în conformitate cu studiile sociologice). Primul semnal privind relansarea EAEU sunt documentele recente care au apărut în presa din Federația Rusă cu privire la unificarea Codului fiscal între Rusia și Belarus.

Primul semnal privind relansarea EAEU sunt documentele recente care au apărut în presa din Federația Rusă cu privire la unificarea Codului fiscal între Rusia și Belarus.

Pornind ca și uniune vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, EAEU s-a mișcat cu viteză extrem de mare în integrarea sa, traversând mult mai rapid terenul în comparație cu Uniunea Europeană (UE). De exemplu, EAEU a avut primul său val de extindere la doar o zi după ce a luat ființă, admitând Armenia la 2 ianuarie 2015. Un al doilea membru, Kârgâstan a fost admis în august 2015.

În ianuarie 2017, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că aproximativ 50 de țări și-au exprimat dorința de a coopera cu Uniunea Eurasiatică. În martie 2017, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev a declarat că este optimist cu privire la viitorul Uniunii Economice Eurasiatice și la creșterea potențială a acesteia. El a adăugat în plus că piața țărilor Uniunii Europene Eurasiatice cu o populație de peste 183 milioane este foarte promițătoare și consideră că alte blocuri comerciale, inclusiv Uniunea Europeană, ASEAN, Mercosur și Organizația de Cooperare din Shanghai ar putea fi interesate de posibile tranzacții comerciale viitoare.

Europa dă semnale vizibile că se clatină din temelii. În lipsa unor strategii eficiente, chiar și prin mai multe încercări de rebranding nereușite, Comunitatea Europeană, se zbate să redreseze, observînd problemele majore existente în interior. Prima problemă majoră a Blocului European în acest moment este una clară. Lipsa liderilor în Europa. Puterea de decizie în implementarea planurilor se află (cel puțin la vedere), în mîinile unor lideri a căror vreme a expirat.

A doua eroare pe care Europa o trece cu vederea, este centralizarea puterii la Brussels. Parlamentul European a reușit să devină aproape o casă de nebuni, sunt de părerere unii comentatori politici.

Exemplul elocvent este cel al României care a reușit performața prin europarlamentarii săi de la Bruxelles să adopte o rezoluție împotriva propriului stat. Mai pe scurt, pe 13 noiembrie 2018, europarlamentarii români au votat pentru a face rău propriului stat, România. A fost publicată și o listă a rușinii cu numele europarlamentarilor români, acuzați de unele publicații și instituții media, că au trădat țara (vedeți aici lista rușinii). A treia eroare este definită prin dezechilibrele majore dintre statele ce conduc UE și alte state membre, definită prin deja cunoscuta expresie Europa cu mai multe viteze. Liderii statelor ce dețin controlul (tronul) UE, precum Germania sau Franța, adevărați giganți economici și principali exportatori, au îngenuchiat state precum România sau Bulgaria, transformându-le doar în piețe de consum și furnizori de forță de muncă, un fel de sclavie a capitalismului, în opinia sociologilor. Iar acestea sunt doar câteva considerente de ansamblu, un voal care acoperă fața, înainte de a pătrunde în termenii tehnici ai teoriilor referitoare la politica europeană de înalt nivel, practicată în momentul actual.

România stat falimentar. La nivel de politici socio-economice de dezvoltare implementate, având o politică internă aproape inexistentă, aceste state precum România sau Bulgaria, se află de fapt și de drept în pragul falimentului, iar datoria externă a acestora către Fondul Monetar Internațional este factorul major pentru a fi oprite din drumul dezvoltării, un fel de șantaj exercitat asupra lor.

Falimentul unui stat ca România este inevitabil, dat fiind faptul că de mai multe ori, statul român sa aflat în situația să împrumute bani de la FMI (Fondul Monetar) pentru plata pensiilor și a salariilor bugetarilor (angajaților din sectorul de stat). Economia României este clar și practic falimentară, plus că este ștrangulată încă mai tare de o economie subterană care funcționează cu motoarele pornite la maxim. Companii multinaționale (așa-numiți investitori) ori companii private protejate sub umbrela puterii politice, dețin controlul asupra unei economii subterane unde sunt în joc zeci de miliarde de euro. Aproape incredibil dar adevărat. România este un stat falimentar de unde sunt scoși în afara granițelor țării miliarde de euro. Extrem de grav este că, cu un picior în prăpastie, ori impusă de cei de la masa bogaților, România a cedat controlul și asupra zăcămintelor și a bogațiilor naturale.

Statele Unite vrea să încetinească motoarele economice ale Chinei. Statele Unite ale Americii s-a implicat într-un joc deosebit de riscant prin care a încercat probabil să își reconfirme poziția de lider Donald Trump. Un adevărat război comercial cu China ar însemna în primul rînd sinuciderea politicii externe. China joacă un rol extrem de important în ecuația globală. Adimistrația de la Washington condusă de Donald Trump a încercat să se impliuce în destabilizarea statului chinez, pentru a încetini îndeosebi creșterea economică înregistrată de asiatici, iar Trump a sugerat public că războiul comercial cu China nu se va termina curând.

Vladimir Putin, un adevărat lider ce poate vedea în viitor. Estul s-a întărit. Știe să controleze și să se impună. Chiar dacă acest lucru nu este vizibil, cine cunoaște, înțelege. Cel mai imporatant aspect, este că Rusia are probabil singurul lider autentic ce are puterea de a vedea în viitor, Vladimir Putin. Incontestabil, este un lider autentic care controlează, acționează și realizează ceea ce trebuie realizat. Un adevărat pilon al politicii globale. Aproape totul axat pe cauză și efect. Eficiență. Chiar și politicile economice antirusești controlate din diverse sfere și impuse Rusiei de statele UE, au avut un efect de bumerang. Rusia s-a întărit. Strabon, un istoric important al lumii antice, scria că Zamolxis era iubit de poporul dacilor pentru puterea sa de a vedea în viitor.

Politica moldavă învăluită în negura vremurilor din lipsă de perspectivă. Revenind la politica moldovenească, observăm cum partidele proeuropene sau unioniste din Moldova flutură hîrtii și mediatizează proiecte fanteziste, majoritatea probabil irealizabile, lansează mesaje de unitate, aruncă în joc idei speculative referitoare la pericolul rusesc, care de fapt nu există. Este doar pură fantezie.

Impactul acestor teme de campanie sub forma unor mesaje electorale, ce sunt implementate în mentalul colectiv, au un efect negativ asupra societății, de fapt, conduc la tema principală haos, incertitudine și dezbinare (Divide et Impera – Dezbină și stăpînește).

Stânga, dreapta, unioniștii proeuropeni, stataliștii cu orientare prorusă, clasa politică moldovenească este divizată, societatea moldovenească este dezbinată, în fapt, nu există un proiect de țară al Moldovei.

Vectorul geopolitic al Moldovei este de fapt parte a ai multor strategii trasate de marii actori ai politicii mondiale în mod direct ori cu sprijinul și ajutorul unor interpuși ce manageriază state și teritorii.

În Moldova totul pare ca un teatru de păpuși, în care cei care manevrează ființele neînsuflețite se schimbă permanet, însă păpușile rămîn aceleași.

Genul articolului: ANALIZĂ

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com/ru1.md/youtube.com
video/ru1.md/youtube.com
articol/republikaplus

SICRONIZARE PERFECTĂ. Viorica Dăncilă – Vlad Plahotniuc. Două evenimente importante în București și Chișinău la diferență de 30 de minute

După crucea oferită cadou pentru Andrei Năstase, celebrul Renato Usatîi a depus flori pe gardul Președenției lui Igor Dodon