in

Trucurile Maiei Sandu. Șeful cabinetului de miniștri își cheamă susținătorii la protest. Vor merge și la vot?

Open News Platform – Știrile începând de azi


Chișinău, 8 noiembrie/Republikaplus/Analiză – În lipsă de viziune după eșecul unui guvern falimentar, premierul în funcție Maia Sandu recurge la o nouă vrăjitorie în încercarea disperată de a recâștiga încrederea electoratului. Maia a decis să mobilizeze membrii de partid la proteste cu lozinci deja expirate precum aceea că trebuie susținută justiția independentă.

Falsitatea ideilor prin care Maia Sandu încearcă să jongleze populația a atins cote alarmante. Pentru o judecată corectă vom face o analiză pe text pentru a evidenția aceste idei false pe care Maia Sandu le utilizează permanent.

„Dacă guvernul va fi demis, este un semnal clar că se încearcă din nou capturarea statului” a precizat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate difuzate de postul ProTv.

Ce reiese din această declarație? Folosind nuanțe retorice în mesajului său, Premierul merge pe premiza că auditoriul se poate lăsa ușor păcălit prin implementarea în mentalul colectiv a unor alocuțiuni de genul „hoțul zbiară hoții”.

Primul pas. Unde este falsul? Analizând evenimentele recente, observăm cum Ministrul Justiției, Olesea Stamate a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, după care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o nouă modificare a Legii Procuraturii. Prin aceasta premierul dorește să dețină dreptul de a selecta două candidaturi la funcția de procuror, pe care să le propună Consiliului Superior al Procurorilor.

Concret, este vorba despre politizarea funcției de Procuror General.

Al doilea pas. Iată și falsul. Asumarea răspunderii pentru o nouă modificare a Legii Procuraturii,  presupune de fapt ca prim-ministrul să poată decide asupra celor două nume ce vor fi înaintate către Consiliul Superior al Procurorilor, poate fi interpretată ca o preluare forțată a Procuraturii Generale prin subordonarea acesteia de către politic, de aici reieșind practic un atac direct la independența justiției.

Pasul trei. Maia Sandu încearcă cu orice preț să amăgească din nou. Cu o figură de fals plotician, Maia Sandu, considerat de unii comentatori din spațiul public și rețelele sociale a fi un personaj de tip Pinocchio al politicii moldovenești, probabil are o tolbă plină cu gogomănii, pe care le scoate rând pe rând, aruncându-le auditoriului. Ultimul truc este mobilizarea membrilor de partid și a simpatizanților, pentru a-i scoate la protest.

“Veniți azi la 14:30 în fața Parlamentului să vă arătați pașnic susținerea pentru guvernul Maia Sandu. Vrem justiție independentă, vrem instituții libere și o viață prosperă pentru fiecare cetățean”, este mesajul prim-ministrului.

Din nou fals. Cum poți spune că vrei justiție liberă și independentă când de fapt încerci politizarea funcției de Procuror General?

Cum poți spune ca vrei justiție liberă și independentă când de fapt încerci o preluare forțată a Procuraturii Generale prin subordonarea acesteia de către politic?  De aici reiese practic un atac direct la independența justiției.

Noi presa înțelegem, dar cetățenii nu pot fi considerați o turmă de oi care poate fi direcționată când la stânga când la dreapta. Este deosebit de plăcut să înțelegem pe viu grai și să obervăm că de fapt, probabil mobilizarea membrilor de partid la protestul de astăzi, 8 noiembrie, nu este deloc întâmplătoare.

Or, nu cumva la finalul protestului de azi participanții vor fi direcționați la secțiile de votare pentru a alege Președintele României?

Iar cum tovarășul de discuții Iohannis și-a declarat susținerea pentru cele două partide conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, încercăm încă să descoperim răspunsul o întrebare.

Cu cine vor vota oare pentru funcția de președinte al României, susținătorii PAS și PPDA, ce vor participa la protestul de astăzi 8 noiembrie 2019 ?

Amintim că începând de vineri, 8 noiembrie, se deschid secțiile pentru cetățenii români din diaspora, ce își pot exercita dreptul de vot privind alegerea noului președinte al României. În cele 37 de secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova, alegătorii se pot prezenta începând de la ora 12:00 până la ora 21:00, iar sâmbătă și duminică, 9-10 noiembrie, acestea vor deschide la ora 09:00 și se vor închide la ora 21:00. 

Genul articolului: ȘTIRI/ANALIZĂ

Cititorii REPUBLIKAPLUS OPEN NEWS PLATFORM pot veni în sprijinul echipei redacționale prin distribuirea în mod gratuit a noutăților pe care vi le oferim. Știri, articole de analiză, opinii, comentarii, pot fi retransmise pe rețelele sociale sau canalele de comunicare Skype, Viber și Facebook messenger. Pentru a da mai departe informațiile, aveți la dispoziție butoanele albastre situate în partea de sus a știrii.

foto/google.com/a-tv.md
articol/republikaplus

Igor Dodon a făcut anunțul mult așteptat. Sunt șanse 90% ca guvernul Sandu să fie demis prin moțiune de cenzură

Alo, Maia? Suntem de la Fundația de binefacere »Pomanagii«. Mai doriți să vă acordăm asistență financiară?